WAD 2014

TUESDAY 16 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Headquarters for HKCAAVQ, Hong Kong, Hong Kong 
Tuesday 30 Oct 2012
 
Adaptive Re-use architecture in hyper-density city 
 
BARRIE HO Architecture Interiors Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Old school building is transformed into new headquarters for HKCAAVQ 


This project is a transformation of an abandoned school into the headquarters of semi-government offices (HKCAAVQ) in Hong Kong. Such an adaptive re-use architectural design is far more complicated than the construction of a new building as it must take into account intensive considerations to structural, electrical and mechanical alterations; architectural re-layouts, new functions, external finishes and signage to create a ‘re-birth' of the original structure.

In addition, the entire adaptive re-use involves a total GFA of 250,000 sq ft and has major alterations in structure as well as interior detailing and lighting designs specifically designed for functionality and practicality. The intensive alteration includes new functions like a reception, conference rooms, lecture halls, multi-function rooms, staff rooms, a green zone, modified elevator and an increase in entrances and barrier-free access.

The transformation is an attempt to re-introduce new programs of interactive elements like concierge for visitors, numerous conference rooms and meeting rooms for overseas visitors' meetings, multi-function hall and office facilities, whilst such re-introduction is a manifestation of revealing the new programs inside.

One of the major challenges in the re-use of the building was the ‘skin surgery' needed to create an in and out feeling to the external juxtaposing facades and re-introduce the elements of ‘black and white' vertically with a ‘timber' appearance onto the new external ‘skin'.

The off-white interiors aim to project the independent, neutral and solemn images of the council and creates a consistent flow through the space.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
BARRIE HO Architecture Interiors Ltd
www.barrieho.com

More projects by this architect

Utilisation of leftover space underneath Flyover for HK Federation of Women T.S. Kwok Service Centre

Conservation and restoration of pre-war Bungalows

HKFYG Jockey Club

The Mercer @ Mercer Street

Skynet, Logo Square, The Polytechnic University of Hong Kong

More Projects

Latest Jobs in Hong Kong

Associate – Workplace Design – Hong Kong

Business Development Director – Workplace

Consultant – Architecture & Design – Asia Sector Leader

Project Manager – Architect – Trilingual - Hong Kong

Recruitment Consultant - Construction & Property

ASSISTANT ARCHITECT/ ARCHITECT/ URBAN DESIGN TEAM LEADER

Design Director – HK – Boutique International Practice

Assistant Architect/ Architect/ Urban Design Team Leader

Senior Rail Architect – Hong Kong – International Projects

Associate Architect - Technical

SENIOR ARCHITECT/ ARCHITECT/ ARCHITECTURAL DESIGNER

Senior Interior Design Manager – Hotel Operator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site