WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Edogawa Garage Club renovation, Tokyo, Japan 
Thursday 25 Oct 2012
 
Wave 
 
Jun'ichi Ito Architect & Associates 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The architecture which catches such a natural sensitive change is aimed at. 

Ribbons of wave-like perforated steel form a mask, the second façade of this old warehouse. Color variations highlighted by light changes produce unexpected chequered patterns as well as silver and gold toning enhancing the façade’s versatile nature.

Concept #1

It is a renovation project of the old warehouse in Edogawa,Tokyo, December, 2009. The site is near the river is a great representative of Tokyo. People have a history of living with the river. A theme is the following.

1. Environment : avoid CO2 discharge called demolition and new building, and reuse the existing building.

2. Place nature : produce the design used as the core of the scene formation based on regionality.

The following things were done in order to attain it. In order to secure the available light and natural ventilation from a window at the same time it prevents the invader from the outside, the building was covered by the steel plate panel which made the hole and which carried out special processing. Strength of structure was secured by attaching checkered unevenness to a panel. Moreover, the building is kept from becoming dirty from one-sheet one panel also inserting in a corner portion, and cutting rain. This design acts sensitively in union natural environment which changes every moment, such as light, air, empty, and begins to make a beautiful expression just like the ripples of a surface of a river.

Concept #2

It does not feel the change of sensitive natural for people to live in the city. No, it is not it impossible? When people go to the forest, the sound and feel to face a change of wind. If people go to the sea, the color of the sky will be felt in the light and eyes. People who live in the city, we would not be trivial to capture these natural changes. Catch sensitive to changes in such natural, this project is aiming for. This small little project is one test. However, it is trying to approach the essence of the human senses.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Jun'ichi Ito Architect & Associates
www.ito-jun.com
 
Vola
ECOWAN