WEDNESDAY 24 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
UBC Faculty of Pharmaceutical Sciences/CDRD, Vancouver, Canada 
Thursday 18 Oct 2012
 
The perfect contrast 
 
Photographs: Marc Cramer 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

24/10/12 Andrew Scott, Vancouver
My wife and I happened upon this building last month and thought it was a very well executed idea. Good Architecture really makes you look twice. I like the good humour and confidence expressed by those protruding elements. A well balanced affair all round.
 

Editorial

Saucier + Perrotte Architectes and Hughes Condon Marler Architects complete shimmering geometric science building 


This glittering geometric structure is the recently completed Faculty of Pharmaceutical Sciences and Centre for Drug Research and Development by Saucier + Perrotte Architectes and Hughes Condon Marler Architects in Vancouver, Canada. Designed as a new gateway building for the University of British Columbia, the volume not only offers a new hub for scientific research and collaboration but creates a new symbolic gateway for the campus.

The organic nature of the warm, wooden interiors looks to foster collaboration between researchers and faculty, with open chasms in the hallways and vast quantities of natural lighting. A ground-level exhibition space looks to demonstrate the history of medicine and the sciences, with breakout spaces for those working in the building.

Saucier + Perrotte Architectes says of the design: “The initial concept stems from the idea of a tree, whose branch system creates a canopy floating above the ground level. As this organic network is abstracted, it is subsequently given tectonic manifestation, and the architecture takes on a more geometric form. The striking design promotes enjoyable, liveable spaces for research and learning, creating public and private spaces for the exchange of ideas.”

What initially appears as a crystalline, sharply-edged building is contrasted by its abstract yet welcoming interior, as the angled walls of the ground floor lobby/exhibition space are defined by visually dynamic wooden panels. Next to these large sheets of wood are dazzlingly reflective blocks of dark granite off which thin strips of artificial lighting bounce from the recessed lighting above.

Key Facts

Status Completed
Value 72(m€)
saucier + perrotte architectes
www.saucierperrotte.com

More projects by this architect

Anne-Marie Edward Science Building at John Abbott College

SMEC Soccer Centre

Planétarium Rio Tinto Alcan

Rio Tinto Alcan Planetarium

Scandinave Les Bains Vieux-Montréal

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site