WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Bestseller Logistics Centre North, Haderslev, Motorway E45 exit 88, Denmark

Wednesday 17 Oct 2012
 

Bestseller Logistics Centre North

 
Photos: Adam Moerk, Diagrams: C. F. Moller 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Flexible & green Logistics Centre completed by C. F. Moller for clothing firm Bestseller 


The new logistics centre, located on the E45 motorway at Haderslev, supplies all of the clothing company Bestseller’s boutiques, right across Europe. The centre has been planned to occupy three parallel bands surrounding a main avenue. One of these bands contains the main entrance, office and staff facilities, together with an area with loading ramps for trucks, while the second contains an automated sorting facility, and the third fully-automated mini-load stores.

The planned layout provides the most flexible arrangement, and allows for a possible future expansion of the logistics centre to triple size, i.e. 150,000 sq m. The idea was to create an industrial building that would go beyond the typical standardised solutions for logistic facilities, and create a building with a strong identity that would add an experiential quality to its surroundings. The tall mini-load stores therefore take the form of solid, sculptural structures, clad with wooden slats and equipped with transparent sides which allow motorists on the motorway to see the cranes at work.

There has been a strong focus on sustainability in the planning, using the British environmental standard BREEAM Industrial, including recycled materials in the construction process, large-scale green roofs, low-energy machine equipment and the use of renewable energy such as solar and biodiesel for heating. As a first for this type of building, it is rated Energy class 1 according to Danish codes.

Throughout the building, emphasis has been placed on creating pleasant and safe workplaces, allowing daylight to enter, and on creating an intimacy with the landscape and the views, including the surrounding site covering approximately 500,000 sq m in all which has been designed to form a natural area with oak woods, wetlands and meadows with grazing cows as a fertile environment for a rich flora and fauna.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
C. F. MOLLER
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Copenhagen Business School

Danish Meat Research Institute

Væksthusene i Botanisk Have, Aarhus Universitet

Nieuw Zuid Tower

Vendsyssel Hospital

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site