WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Nutbourne Pumping Station, Nutbourne Common, West Sussex, United Kingdom

Wednesday 03 Oct 2012
 

New life for derelict site

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/11/12 Mark, Toronto
Just Fabulous!
 

Award Entry

Barton Wilmore create home from former Water Pumping Station 

Nick and Brigitte Sweet bought the Former Water Pumping Station at Nutbourne Common, just East of Pulborough, West Sussex in June 2010. The site had become derelict some 30 years previously although Southern Water retained a local booster station in the Northern wing of the building from 1996, though this facility has since become redundant as well.

Whilst the scheme had, after several false dawns, achieved planning permission for a 3 bedroom home, the Sweets submitted an application for a more extensive scheme in the autumn of 2010, achieving consent in January 2011.

The revised proposals include the following principal features:

• Removal of 35 tons of redundant steel & equipment.

• Retention of 282 tons of ‘embodied carbon' by keeping the main structure

• Cutting of new window apertures for bedroom wing in 4 no. former filtration tanks.

• Introduction of new concrete floor over machine hall to separate new proposed from lounge.

• New roof to bedroom wing, new waterproof membrane throughout and new skylights.

• Extensive insulation throughout: 160mm applied to roof, all floors, external walls, etc finished in Weber render.

• Retention and refurbishment of principal elevation doors and windows, introducing new high performance double glazing.

• 24 new teak-framed double glazed windows to SAP 1.2.

• Introduction of 15kw ground source heat pump, using 400 metres of glycol loops installed in existing (retained) 90 metre deep x 10 metre diameter boreholes beneath main building.

• Rehau underfloor heating throughout, linked to G.S.H.P

• Introduction of a submersible water supply pump in one of the boreholes to supplement water consumption.

• Installation of 8.6kwp 37-panel solar photovoltaic arrays with 2 no inverters and import/export meter.

• As a result of the insulation/window solution/GSHP/PV solution the house will be a ‘nil-bill' eco-house, supplementary by the feed in tariff and the renewable heat incentive.

• Kitchen, 3 no bathrooms, fitting out, tiling & carpeting as specified.

• 13 KW wood-burning stove.

• Joinery & metalwork by local specialists and external PowerPoints for hybrid/electric vehicles.

The building was completed on 17 December 2010 and delivered within 2% of the original budget. The build has been recorded for a programme called ‘Restoration Home' by Endemol for BBC2, hosted by Caroline Quentin and Kieran Long. The series, covering 6 buildings around the country, is due to be aired in May 2011 and focused on the process of research that is followed when considering proposals for historic buildings.

Architecture, Project Management and Landscape Design by Barton Willmore of 7 Soho Square, London W1D 3QB. The main contractor was H.A. Marks Ltd, 1 Beadman Street, London, SE27 0DN. Marks co-ordinated up to 30 sub-contractors, craftsmen and specialists during the implementation of the scheme.

Interesting facts:

1. Overall size of building: 600m²

2. The basement walls are 900mm thick solid waterproof reinforced concrete.

3. Minimum wall thickness is now 500mm throughout upper levels.

4. The building lacked a water supply and a connection to the local main had to be made during the build.

5. After purchasing the site at auction, the new owners discovered a massive 700m³ concrete storage reservoirs beneath the rear garden - a possible future swimming pool/thermal store.

6. A further concrete chamber beneath the front garden (approx. 30m³) now serves as a rainwater storage facility.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Barton Willmore
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site