THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Fai-Fah Learning Center, Bangkok, Thailand 
Wednesday 03 Oct 2012
 
An artistic touch 
 
Stephen Pimbley 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

old houses is transformed into arts building for underprivileged children and teenagers in Bangkok 

Fai-Fah, which means "light energy", is a corporate social responsibility (CSR) programme initiated in April 2010 by TMB Bank. The programme acts as a catalyst for change in Thai society through working with underprivileged children and teenagers in their community using the arts as a vehicle for self-development and creative thinking.

In October 2010, Spark was invited to design Fai-Fah Prachautis, the refurbishment of two shop houses located in a residential district of Bangkok.

the team worked together with the community, working closely with young teenagers and adults. they created a place which represents the youth, where education is the focus. Instantly, the local youngsters have reaped the benefits and the space has been consistently used at full capacity.

The art and creative education programmes contained in the client's brief have been distributed over five floors, and include: the multi-function "living room", the art studio, a library, the gallery, the dance studio and a multi-purpose rooftop garden. The design was developed at interactive workshops with the Fai-Fah children and teenagers, volunteer arts staff, and members of TMB's CSR team.

Ideas generated during the workshop such as the façade screen and the interior colours were incorporated into the design, underlining the positive nature of the collaborative process and ownership of the concept amongst all of the project's protagonists. The five levels of the building are linked by a central feature staircase with each level defined by its own colour theme. Utilities and services are housed in a new inverted Lshaped structure, the "Utility Stick", which is plugged into the rear of the building; it rises from the courtyard and bends to form a garden store at roof level. The existing shop house façade has been transformed by the application of a bespoke lattice screen and Fai-Fah logo, a statement that the building is different from its adjacent neighbors and announcing to the community that Fai-Fah has arrived.

 

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Add your name to this project
Spark
www.sparkarchitects.com

More projects by this architect

Fai-Fah Learning Center


Jobs available with Spark

Project Architect

Interior Designer

Project Interior Designer

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site