WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Sliced Porosity Block-CapitaLand Raffles City, Chengdu, China

Friday 21 Sep 2012
 

A slice of the action

 
Image courtesy of Steven Holl Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Steven Holl Architects celebrates pre-opening of Sliced Porosity Block in Chengdu 

This month Steven Holl Architects has celebrated the pre-opening of the Sliced Porosity Block-CapitaLand Raffles City in Chengdu, China with a visit from the Prime Minister of Singapore. The Sliced Porosity Block is due to celebrate its full completion later this autumn.

In the centre of Chengdu, the Sliced Porosity Block forms large public plazas with a hybrid of different functions. Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million sq ft project takes its shape from its distribution of natural light. The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeleton concrete frame of the structure. The building structure is white concrete organised in 6ft-high openings with earthquake diagonals as required, while the 'sliced'sections are glass.

The large public space framed in the centre of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city's greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote: 'From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.' The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time-the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Establishing a human scale in this metropolitan rectangle has been achieved through the concept of 'micro urbanism', with double-fronted shops open to the street as well as the shopping centre. Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion by Chinese sculptor Han Meilin.

The Sliced Porosity Block is heated and cooled geo-thermally and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating. 

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site