World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Stedelijk Museum, Amsterdam, Netherlands 
Friday 21 Sep 2012
 
'The Bathtub' 
 
John Lewis Marshall 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 5

Add comments | More comments

04/12/12 M. Sowers, Zuerich
There is not much more to add to the discussion except, WTF happened to you people ! Surely, this tub alarmed more than a few during the project selection process in terms of, 'What will our children think of us in days to come'? Kunstler puts it rather polemically in his Eyesore of the Month.

http://www.kunstler.com/eyesore_201210.html
Click for more ...
14/10/12 Amira Alymmahi, UAE
I'm not really Impressed with the new extension which is modern architecture. I think there is a weak in a relationship between the old and new. The extension lacks of cultural context. We can put it anywhere.
26/09/12 Prakash M Apte, Mumbai
Most revolting
Its like spitting on the "Monalisa'
25/09/12 Ted Grund, Portland, OR
As someone who has long admired Amsterdam, I think it's a shame they didn't put it all underground...
25/09/12 james hadley, orleans
Vreselijk, het maakt me ziek on daaraan to kijken. Wat dacht ze om zoiets to doen?
 

The expansion and renovation of the Stedelijk Museum by Mels Crouwel 

The complete renovation of the Stedelijk Museum, located in Amsterdam's Southern district in the Museum Quarter, had just been unveiled this month. The construction by architect Mels Crouwel involved creating a new building, distinctively different to the original building completed by A.W. Weissman, in 1895.

However it has been designed so that the scales of both buildings are identical, creating a direct and seamless connection between all floors. The project aimed to improve the building so it meets current museum standards and additionally convert all the program spaces into galleries for the well known permanent collection housed there.

The new building is composed of two storeys above the ground and one below which will house gallery spaces for temporary exhibitions, visitor services, public amenities, library and offices. In addition the main entrance has been relocated onto the great public lawn of Amsterdam's Museumplein (Museum Plaza). This has created an active, common ground for the Stedelijk Museum, the Van Gogh Museum, the Rijksmuseum and the Concertgebouw.

From the outside, the new building appears as a floating form which spreads outwards at the roof, creating a broad and flat surface. It matches the height of the original building and creates an overhang where there is a sheltered outdoor plaza space at ground level. Underneath there is an entirely smooth white, oblong mass, canted upwards at one end and supported on white columns. This has already earned the space the nickname, 'the bathtub'.

Within the white form there are the second-floor galleries, auditorium and offices above it. The spaces are entirely surrounded by 271 panels of a pioneering new composite material which uses Twaron® fiber as its key ingredient. Down below the ground-floor level is entirely encased within transparent glass, housing the main entrance and lobby, museum show and restaurant.

Once visitors have moved into the main entrance, they are able to choose either to pass directly into the old building or travel upwards into the new building's exhibition galleries. Petra Blaisse, principal of the firm Inside Outside, has been commissioned by the Stedelijk to design an architectural-scale textile for the interior of the new building, covering the back wall of the restaurant and extending into the entrance hall, where it rises 14m (46ft) to the top.

"The Stedelijk Museum of Willem Sandberg, the director who put the museum on the international map, was our starting point. He stripped the interior of decoration and had it painted white, creating a neutral background for art. Our plan for the exterior is based on retaining the 19th-century architecture, adding 21st-century technology and painting everything in Sandberg white," commented Mels Crouwel.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Benthem Crouwel Architects
www.benthemcrouwel.nl

More projects by this architect

Rotterdam Centraal Station

Kulturbau 'Forum Confluentes'

Latest Jobs in Amsterdam

Urban Designer

 
ECOWAN