WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Southend Cultural Centre, Southend, United Kingdom 
Thursday 20 Sep 2012
 
Cultural Centre craned into place 
 
All images: Luke Hayes 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

14/10/12 Amira Alymmahi, UAE
Using durable materials giving an aesthetic appearance with interesting facade which is almost translucent. Using glass to maximize the natural lighting in the cultural centre is a good idea. It's simple but attractive !
13/10/12 Hajer Boulahbal, Shj
I think it will be worth it, if the engineers concentrated on the "design" of the building more than suffering of carrying 170-tonne.
 

Editorial

Angular 350 sq m, 170-tonne cultural centre hoisted onto the end of Southend Pier 


The White arkitekter and Sprunt-designed Southend Pier Cultural Centre is now open to the public. Officially completed a few weeks ago, the 350 sq m public facility is located at the end of the world’s longest pleasure pier which is classified as a Grade II structure. Due to the delicate nature of the 100-year-old cast iron pilings supporting the pier, construction of the Southend Pier Cultural Centre had to be approached with caution.

As a result, structural engineers Price and & Myers and building contractor Kier Construction devised a plan to construct the building at Tilbury Docks in Essex and transport it along the Thames by barge. After being moored off the pier overnight, the 170-tonne mass was lifted at high tide by a 400-tonne marine sheer leg crane into place, connected to the crane at only four points. In order to avoid any damage to the pier’s cast iron piles, the cultural centre was lowered onto its foundations at the rate of 2mm a minute.

Speaking on the astonishing feat of engineering, Southend-on-Sea Borough Council’s executive councillor for Culture and Tourism, Derek Jarvis, said: “I am thrilled to bits that the Cultural Centre lift went so well. It was a really delicate operation and so much was at stake, particularly as we had never been involved in anything like this before. We were concerned about the weather initially but the conditions stayed mild and the whole life went like clockwork.”

Southend Cultural Centre - The Big Lift from Apricot Productions on Vimeo.

After the building’s shell had been lowered into position, work could begin on the external skin and fit out. The façade has been deliberately selected to interact with the building’s environment, the roof and wall panels constructed using insulated timber coated with a waterproof membrane, the walls clad in Glass Reinforced Plastic and the roof treated with a non-slip textured top coat to enable the Turnstone birds which often build their nests on the pier to continue in their routine. Green-tinted glass has also been installed to limit the chances of birds flying into the building.

Many of the UK’s piers are littered with aging amusement arcades and rusting street furniture however Southend-on-Sea Borough Council embarked on this project to differentiate its public pier from the host of others across the country, giving the 1.34-mile stretch back to the community.

The result is an angular, fairly-hued cultural centre encompassing a 40 sq m artists’ studio, café with outdoor terrace, ancillary accommodation including WCs and kitchen, and seating for 185 people. The intelligent selection of materials mean that the exterior of the centre shifts in colour during the day as it reflects the changing sky above and is transformed in the evening as it is illuminated from within.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
White Arkitekter AB
www.white.se

More projects by this architect

FAR ROC Masterplan

The Apple Orchard

Southend Pier Redevelopment

Waterfront

Salford House for Life

Vällingby City

Östra Hospital - Psychiatry Building

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site