THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Eiffel tower extension, Paris, France 
Tuesday 18 Mar 2008
 
Cause célèbre? 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Due to ever increasing crowds, SERERO architects have submitted a proposal to extend the third floor of the world famous tower. 

Since its creation the amount of visitors coming to reach the top of the tower has increased to reach its limit capacity, 6.5 million. The floor area of each level decreases with the height because of the tower geometry resulting in very long waiting lines and crowd management problems. In celebration of the 120th birthday of the tower, the Société d’Exploitation de la Tour Eiffel decided to restructure the public reception and access areas of the tower. The proposal of SERERO Architects aims to create a temporary horizontal extension of the third floor of the tower in order to increase the quality of the access of the public as well as experiencing the fantastic 360 degrees sight of Paris. When Gustave Eiffel designed the tower, he imagined that the tower would become the support of a great variety of scientific devices and experimentations to study gravity and wind pressure. The structure of the tower was therefore designed for increase of its weight. Structural simulation of the Eiffel tower indicates that it is a highly hyperstatic structure, which is dimensioned for a weight higher than what it is supporting today. The structure will extend the top floor plate of the tower by grafting a high performance carbon Kevlar structure on it. The design is based on a generative script, creating branches out of the primary structure of the tower. In opposition with modern engineering (based on the concept of repetition and optimization), the project for the Eiffel tower extension is based on an alternative model of high performance.The structure will be temporarily bolted to the slab without requiring any modification of the existing structure. It will expand the usable floor area from 280 m2 to 580m2.

Key Facts

Status planning
Value 1.3(m€)
Add your name to this project
serero architects
www.sereroa.com

More projects by this architect

Job Center Dervallières

Bale/Mulhouse Airport Business Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site