THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Oslo Central Station, Oslo, Norway 
Tuesday 11 Sep 2012
 
Order out of chaos 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Space Group designs a solution to Oslo Central Station's need for expansion 

The chaotic situation surrounding today's Central Station is the result of decades of just-behind-time planning and displays a lack of cohesion or flexibility to absorb the evolution of function or the city it is meant to serve. The passenger flow is projected to grow from 50 to 100 million passengers yearly within the next 20 years.

Space Group's strategy is a natural and delayed architectural response to this. The New Oslo Central Station axis neutralises the old stigmatised division between east and west and reflects the shift of public flows as the city expands east. The station becomes visible in the cityscape with a new geometrical clarity and architectural identity, defining squares and entrances on all sides.

The traditional steel structure of European train stations with the large span arches is reinterpreted using contemporary technology, answering to the challenge of constructing on complicated ground conditions above the existing train tunnel and providing a structure that gives the necessary lightness and refinement of expression.

Whereas today all types of shopping, station functions and circulation compete for space and dissolve without the experience of architectural definition - the new situation liberates and strengthens each individual architectural element with its dedicated functions and gives them all a clear connection to the station axis.

The ambition is to make the station itself a 'pure experience' - a celebration of the travel itself - prioritising easy orientation and logistic clarity and efficiency rather than a  shopping mall in disguise. The naming of 'Stasjons Alléen' literally means the Station Boulevard, an open passage through the city. The dynamic steel structure itself gives associations to the tree lined boulevard and the soft sectional transition to the existing streets and plazas allows it to connect naturally to the daily flows of the city.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Space Group
www.spacegroup.no

More projects by this architect

Signal Mediahus

Rupp Arena Arts and Entertainment District Masterplan

Rupp Arena

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site