World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Nettleton 199, Clifton, Cape Town, South Africa 
Monday 10 Sep 2012
 
Connecting with the sea... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

SAOTA complete seaside home in Cape Town 

The brief was to create a building that maximised the connection with the view and the sea, create a garden on the mountain side of the site and to minimise views over neighbouring buildings. A particular concern was dealings with the west facing aspect and the setting sun.

The site is positioned on the side of Lion's Head and has fantastic views over the Atlantic Ocean to the west. The decision was to create a double volume space at the top of the site that could connect the garden court to the east, while also taking advantage of the views over the ocean to the west. This space can be opened to the west and the east allowing natural ventilation to dissipate the heat build-up from the west sun. A large double height brise soleil runs in front of the west facade, over the pool deck, shading the façade as the sun moves from north to west and also shading the terrace.

The entrance hall is a dramatic, vertical space and provides a counterpoint to the living spaces. The volume of this large area is modulated by the floor which has two levels, and by the bedroom floor which floats into the space and is hung from the roof. This element, which has a soft-curve, contains the master bedroom and its ancillary spaces are separated from the living room double volume by a set of walnut shutters. Channels in the floor allow air conditioned air to be feed upwards from the floor where it is required.

The building provides a volumetrically dramatic and dynamic interior space on a grand scale. The objective of the interior décor was to create a softer and intimate counterpoint whilst not jeopardising the clean, geometric lines of the architecture. These elements can harmoniously co-exist and work off each other. By utilising a broad base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic, comfort being of paramount importance at all times; the overall ambiance is one of calm and serenity.

The furniture and lighting is predominantly a combination of select designs from the OKHA product range in conjunction with bespoke pieces that were designed specifically for the project. OKHA products are manufactured locally in South Africa and utilize only skilled local artisans and where-ever possible locally sourced materials. The canvas like slabs of pure white wall that mold and delineate the interior spaces also provide a consistent gallery feel throughout, as such art and sculpture played a pivotal role in personalizing the interior and acted as an inspirational interactive catalyst.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
SAOTA - Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
www.saota.com

More projects by this architect

First Crescent

Cove 3

La Lucia

Sow Geneva

 
ECOWAN