WAN Awards

SATURDAY 29 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Forest Mews, Forest Hill, London, United Kingdom 
Friday 07 Sep 2012
 
Homes for a wedding ring 
 
Image courtesy of Baca Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

18/07/13 Gemma Pons, London
This is interesting project. In Spain we have green project like this. It is a lot of water to keep all plant green as superficial root. Thank you for planning, good to see finish soon. Gemma Pons Design and Architecture
04/04/13 Sandra, Hereford
What an interesting project and a perfect example of the emerging Big Society. Perfect for a friendly London suburb.
04/04/13 Rebecca, London
What a lovely development. I love the green design and the clever use of light.
 

Editorial

Architect couple create three new houses in the suburbs of London based on the design of their wedding rings 

A unique construction has begun in the suburbs of South London by Robert Barker, director of Baca Architects, and his partner Jessica Lawrence, also an architect. The project located in Forest Hill, is for their new home and a neighboring house. The project became even more personal as an element became the design for both of their wedding rings. "We became so obsessed with the elevation design that it inspired us to design our own wedding rings," the couple said.

The site already has a number of dilapidated buildings on it which they are redeveloping to create their vision of a smart mews development in which three houses are found. Their search began with an auction site in the area which they disliked, however they stumbled upon another street nearby and a year later the design process began.

Initially Robert and Jessica were designing a new home for themselves, however in order to fund the project they split the one house into three. Robert commented: "Suddenly we needed to think about designing not only our house, but our future neighbours."

As a result their brief was to create a cluster of homes set around a communal space where people like themselves could live and also work at home. In addition each house would have a private outdoor space, however an emphasis was placed on the ability of everyone being able to overspill their parties or open studio exhibitions outwards, and include their neighbours.

All of the houses will be clad with green walls in a geometric pattern creating a unique and striking feature. The greenery is aimed to evoke the feeling of the countryside within the suburban site. The couple explains: "Because all of the houses are essentially single aspect, we wanted to bring a lot of light into the spaces with large areas of glazing but also privacy. We devised green facades as vertical gardens, as one of our friends said - like a 'vertical maze'."

Key Facts

Status OnSite
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

The Attendant

Oaks Prague Competition

Mesa City Center

Book Review: Cabins by Philip Jodidio

More Projects


Jobs available with WAN Editorial

On-line News Editor

Latest Jobs in London

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

Qualified Architects.

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site