THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bank St. Pertersburg, St. Petersburg, Russia 
Thursday 06 Sep 2012
 
Bank on it... 
 
photos: Aleksey Naroditsky 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Office tower at new St. Petersburg Plaza complex on Neva banks south of city centre 

Located on the banks of the River Neva the future administrative headquarters of financial group Bank Saint Petersburg is the new St. Petersburg Plaza complex. The 22-storey high-rise represents the central element of the complex and is flanked by two 9-storey buildings on one common basis.

The façades of the ground floor areas, clad with natural stone, have been selected to offer visitors and passers-by familiar surroundings and create a feeling of soundness and high quality. The side wings have been equipped each with their own design putting particular emphasis on vertical and horizontal elements in various ways. The tower contrasts them by its height and special silhouette with its structural glazing. On the riverside its façade bends inwardly along the entire height. The resulting waistline adds subtle dynamics to the building making it appear elegant from almost every direction from across the river. Special attention was paid to an efficient construction process and a sustainable maintenance of the building.

The design of the individual inner lobbies and public areas has been adapted to the individual characteristics of the three building types, i.e. the two wings and the tower. Only the granite paved floor of the plaza between the office buildings runs into the main lobbies and ensures a particular continuity between outside and inside. Especially the two-story lobby of the tower has been provided with full interior glazing creating a stunning reception for all users and visitors. It shows large-size panels featuring fragments of historical bank buildings of St. Petersburg as a illusionist collage. Bank St. Petersburg is hence being presented as a self-confident company always conscious of its local roots and at the same time utilizing the rich mercantile tradition of the Baltic metropolis of St. Petersburg and alluding to the St. Petersburg town planning history.

By establishing the Bank St. Petersburg headquarters within the new "St. Petersburg Plaza" quarter several office locations have been merged in one complex in order to optimize the company's administration, operation and business process. Commissioning regional suppliers as well as strictly limiting the dimensions of building material, rather than ordering rare or custom oversize elements, took positive effects on resources and budget. Low-processed or resource-related materials were preferred to high-processed products without affecting the smooth and up-to-date over-all impression of the complex.

A possible efficient recirculation and the reutilization of deployed materials have been facilitated. Composite materials were widely avoided, those of great consistency in terms of operation and value were favored. Especially the over-all glazing of the façade bears great advantages: For the first time in St. Petersburg structural glazing was implemented in a high-rise reducing the construction time consisting of pre-stressed triple glazing with pyrolite coating, which succeeds in an excellent Ug-value of 1,0 W/(m²*K) and a maximum g-value of 36% (product: AGC STOPRAY) for low thermal transmission and high solar protection. An automated sun protection system complements the façade of the building.

The result is a significant reduction of the energy consumption. Instead of placing the AC and the central indicating equipment on the top of the roof the units were accommodated on levels 19 and 20 preventing the devices from severe weather damage, especially in St. Petersburg with its long and extreme winter. In order to minimize the material quantities, as well as energy losses and maintenance cycles, most of the automation, management and supply systems for the complete complex have been centralized in the common plinth. The central electronic automation is usage-dependent and includes heating, cooling, ventilation, blinds and lighting, making the building to be considered an intelligent facility.]

Social

The layout of the complex is based on the local urban development plan along the River Neva and Perevosnaya Lane, generally serving public interests. Existent buildings on the river bank in the north and south were extended by annex buildings of locally defined eaves height. The 22-story high-rise with a rather small footprint prescribes the building density in this fringe area of the city centre. Its outstanding architecture makes the high-rise a new urban landmark, very easy to be recognized in the St. Petersburg skyline. And it even gains more attraction by an elevated walk with jetty onto the banks of the Neva raising its persistency as it will be well accepted by the bank employees as well as the public. The distance between the neighboring buildings provides for abundant daylight illumination creating a comfortable atmosphere both in the exterior and interior of the complex.

Technological

Low-processed or resource-related materials were preferred to high-processed products without affecting the smooth and up-to-date over-all impression of the complex. An efficient recirculation and the reutilization of deployed materials were thus facilitated.

Economic

The project represents one out of three development zones at St. Petersburg Plaza, which have in parts been served by common construction site logistics economizing the place even before operating the buildings. The plinth volume was cladded with natural stone virtually superseding maintenance and adding to a modern urban atmosphere and a familiar appearance. Commissioning regional suppliers as well as strictly limiting the dimensions of building material, rather than ordering rare or custom oversize elements, took positive effects on resources and budget. Also, the schedule benefitted from early and detailed planning of the reinforced concrete shell, and so did the budget from employing site-mixed concrete implicating short delivery routes with conventional trucks. The glazing can easily be maintained by a conventional access system. Windows were not incorporated, reducing again the maintenance, and at the same time preventing leaks in the façade. Instead of placing the AC and the central indicating equipment on the top of the roof the units were accommodated on levels 19 and 20 preventing the devices from severe weather damage, especially in St. Petersburg with its long and extreme winter.

Environmental

All three building groups of the office complex are based upon the same plinth volume which contains a car park on the underground level on the one hand contributing to excellent noise control, on the other hand helping to avoid spacious parking areas in the neighborhood and allowing a better control over traffic flow and infrastructure. The main staircase and supply units of the high-rise are located on the east side with less exposure sunlight and radiation. With its western front based upon an arcuate baseline the curved façade is exposed to a minimum of perpendicular radiation due to the low afternoon sun in St. Petersburg even during the summer. Also, the shape of the building was adjusted to the predominant west winds, which adds to the comfort on the plaza.

Composite materials were widely avoided, those of great consistency in terms of operation and value favored. Especially the over-all glazing of the façade bears great advantages: For the first time in St. Petersburg structural glazing was implemented in a high-rise reducing the construction time consisting of pre-stressed triple glazing with pyrolite coating, which succeed in an excellent Ug-value of 1,0 W/(m²*K) and a maximum g-value of 36% (product: AGC STOPRAY) for low thermal transmission and high solar protection. An automated sun protection system complements the façade of the building. The result is a significant reduction of the energy consumption.

In the interior durable and resource-related material was chosen, too: Domestic natural stone floors and wooden paneling are complemented by glazed stair banisters, ceramic claddings or stainless steel elements. In order to minimize the material quantities, as well as energy losses and maintenance cycles, most of the automation, management and supply systems for the complete complex have been centralized in the common plinth. The central electronic automation is usage-dependent and includes heating, cooling, ventilation, blinds and lighting, making the building to be considered an intelligent facility.

As the building concept of the complex has not been highly tenant-customized, another occupant can easily use the facility without major modifications. In general, if demolished, most parts of the construction can be recycled with a minimum of environmental impact. And if the current user wishes to outsource or close down specific departments, several sectors of the complex may as well be used separately and independently by new tenants or may even be dismantled without affecting other building parts.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
nps tchoban voss GmbH & Co. KG
www.npstv.de

More projects by this architect

Music und Lifestyle Hotel nhow

Nevsky Town Hall

Chabad Lubavitch Center

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site