THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Roundhouse Turntable Plaza, Vancouver, Canada 
Saturday 01 Sep 2012
 
Historic rehabilitation 
 
Nick Milkovich Architects Inc. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/11/12 Carol Carson, Vancouver
The articulating crane is striking and the mist feature has provided much enjoyment, but I'm curious about the lack of protection from the weather afforded by the canopy. I watched band members during the opening (the only concert I've seen there, and no wonder, since instruments and rain are not a good mix) get quite miserably wet.
Click for more ...
 

Award Entry

Designed by Nick Milkovich Architects Inc. and Phillips Farevaag Smallenberg, Planning, Urban Design, Landscape Architecture 


This project is a conservation rehabilitation of an historic public plaza at the Roundhouse Community Arts and Recreation Centre, that once was the western terminus of the Canadian Pacific Railway (1880’s).

As a vibrant community centre, the Plaza still suffered from lack of everyday use in the rapidly densifying Yaletown neighbourhood of downtown Vancouver. Outside a few programmed activities, the Turntable Plaza was primarily a ‘pass through’ space that lacked amenities to encourage social interaction or casual public enjoyment of the space.

The client brief mandated the project protect, promote and enhance the existing character and heritage values of the Turntable Plaza while introducing more contemporary but historically compatible elements to animate the Plaza and create a stronger the sense of place. Client brief response as follows:

1. Reorientation of the Turntable Bridge approximately 25 degrees to better engage the semi-circular Roundhouse edges, more clearly defining the performance area and minimize the pedestrian ‘pass through’ effect.

2.Addition of an articulating Crane and flexible Canopy over the performance area providing weather protection, support for aerial performers, lighting and banners, or a projection surface for special events. The crane recalls industrial aspects of rail history and during winter months, the crane, alone, becomes a sculptural focal point for the Plaza.

3. Addition of a user activated Mist Feature, referencing the ‘Age of Steam Power’, provides an interactive play opportunity for children. Coordinated with a programmed LED lighting system, this feature magically transforms the Plaza at night.

4. Addition of ‘soft elements’ such as movable modular seating and a few trees. Additional fixed seating was integrated along the perimeter edge of the Turntable pit area and follows the two accessible ramps. A ‘viewing’ platform was created for observation of the historic bridge turning mechanism and heritage display panels incorporated into the guardrails.

 

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Nick Milkovich Architects Inc.
www.milkovicharchitects.com

More projects by this architect

Nick Milkovich Architects inc

Golden Thread Hill Master Plan

The Courtyard House

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site