World Architecture Day 2014

FRIDAY 25 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The H+ Project, Helsingborg, Sweden 
Friday 31 Aug 2012
 
A radical transformation for Helsingborg 
 
EGA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The Bredgatan Area, part of the H+ city renewal project, will be one of the first areas to see Urban Regeneration in Helsingborg, Sweden 


The H+ project is one of Sweden's must ambitious planning and urban renewal projects. The ongoing process aims to radically transform the southern parts of Helsingborg connecting them to the sea through the " Blue-green connection", a landscaped water feature. The central core of the H+ project is located around the Bredgatan area, a former industrial sector which is already evolving with the presence of the Helsingborg Campus, and several dynamic companies.

This area is strategically located between the old city and the harbour, and will be one of the first areas to undergo transformation, it will serve as a "test-bed" for H + at large, but will also be given its own identity in the H + urban mosaic. The area can be seen as the "locomotive" that will pull along the rest of the H + project and also contribute in a decisive way to Helsingborg future development. The area is already hosting the Helsingborg university Campus, and several dynamic companies, but lacks of housing, public services and has a poor public spaces.

The aim is to transform the area into a mixed urban fabric, keeping the spirit of entrepreneurship and enhancing the collaboration between university and companies. To create a dynamic core, the blue-green connection is accompanied with a longitudinal knowledge axis formed by several educational institutions placed along the Canal, from primary schools to higher education and adult training. The two sides of the Canal has two very different characters, the south is intensively planted, whereas the north is mineral.

The varying width and depth of the central promenade gives ever new perspectives. Variation in scale and building typologies, mixing old and new, create a dynamic urban fabric with a combination of intimate and more spectacular public spaces. Along the canal ground floors are used for education, café, restaurants, and office. Ground floor of existing buildings are glazed to create new relationships. The new city blocks opens up onto canal room which helps to give depth and richness of the event. Urban catalysts in the form of multi-functional buildings are placed in strategic points which activates the Canal space further.

Urbanism and Architecture : EGA through Erik Giudice and Federico Mannella

Landscape and Planning : ATKINS Sweden

Artist : Charlotte von Poehl

Urban economy : Deloitte

Sustainability : Transsolar

Urban ecology and biodiversity : Naturföretaget

Key Facts

Status Planning
Value 0(m€)
Erik Giudice Architects
www.erikgiudice.com

More projects by this architect

Malmö Exhibition Center

STOCKHOLMSPORTEN

New Malmo Fair and Exhibition Centre

 
ECOWAN