WAD 2014

FRIDAY 29 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Marina Bay MRT Station, Singapore, Singapore 
Friday 31 Aug 2012
 
Let the sun shine in... 
 
Copyright by Aedas Limited, all rights reserved. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Translucent canopy allows natural light to filter into Marina Bay's underground station 

The new Marina Bay MRT Station serves as an Interchange station to connect the North-South Line with the new Circle Line. Currently located on open land adjacent to Marina Bay Station Road and the East Coast Parkway the station will eventually be integrated into a new central park as part of the new Marina Bay Central Business District Development.

The design brief required the station to integrate successfully and seamlessly with the existing NSL station and the proposed Station Park, with provisions for connections into the future adjacent sales sites and the Underground Pedestrian Network. The architectural language of the station was required to provide a strong identity and establish the station as a unique and recognisable facility within the new CBD without compromising the required urban view corridor through the station entrance and park. 

To minimise the visual impact of the station on the surrounding park landscape, all ventilation openings within the immediate vicinity of the station entrance have been maintained below eye level. All emergency exits and BOH access have been arranged along a sunken pathway, so that only the lift, the entrance glazed enclosure and the lightweight ETFE canopy are visible at street level, allowing full views through the station entrance into the park.

The translucent ETFE canopy acts as a skylight, allowing natural light to filter through the large openings and penetrate right into the underground station hall and affording views from the hall below up to the sky.

Water features in the form of reflective pools have been introduced to provide a calming transition area between the station entrances and the park. At the same time the pools frame the open large voids and skylights as a safety barrier which help to maintain the station character as a light, welcoming structure.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Aedas Interiors Ltd
www.aedas.com

More projects by this architect

8 Napier Condominium

THR350

The Demonstration Zone, Huidong Xunliao Resort Community Development

Empire Tower

Chengdu Megli the Celadon

More Projects

Latest Jobs in Singapore

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN