WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Extension of Staedel Museum, Frankfurt, Germany

Saturday 15 Mar 2008
 

Staedel Museum winners announced

 
Schneider + Schumacher (renderings) + Frank Hellwig (model photograph) 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Schneider+Schumacher win extension of the Staedel Museum in Frankfurt 

On February 20th, 2008 Schneider + Schumacher Architekten were announced competition winners for the extension of the Staedel Museum in Frankfurt am Main. The winning design envisages extending the museum along a central axis, in keeping with the museum’s historic spatial sequence. The new rooms for the collection are accessed via the foyer, which, along with the system of circulation, is re-designed in order to make the whole building barrier free.

The rooms for special exhibitions are connected directly to the foyer and to the new exhibition spaces for the permanent collection. Administration, the Metzler Auditorium and the library are re-located to the west wing. The new space for the art of the second half of the 20th century is located in the ‘garden halls’ beneath the Staedel garden. The central room is dominated by an elegantly curved and seemingly delicate ceiling with circular rooflights. The curve in the ceiling emerges above ground as part of the new garden’s topography, like a piece of land art, and can be used as an outdoor extension to the foyer. The compact underground building form, the method of heating and cooling, the pre-warming and pre-cooling of air and the large internal storage mass together create an optimal room climate with minimal energy consumption.

The jury said of the winning design “A shining jewel at daytime, a carpet of light at night – with this design the architects have achieved something extraordinary.”

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site