THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Great West Quarter, Brentford, London, United Kingdom 
Thursday 30 Aug 2012
 
New link in a 'green chain' 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Assael transform disused industrial site into a vibrant living quarter 

The Great West Quarter scheme, which lies on a five-hectare site on Brentford’s Great West Road, is being transformed into a contemporary highly sustainable development. Assael’s £500 million design for Barratt Homes is made up of a mix of two converted and 17 new buildings, including the landmark refurbished Art Deco, Grade II listed Wallis House and an iconic 25-storey tower building. It will provide 425 private and 348 affordable apartments along with bars, café’s restaurants, a convenience store and nursery / crèche, health and fitness centre, surgery, art gallery, hotel and business starter units.

At the heart of the piazza the largest piece of public artwork in the UK has been commissioned to sit along the façade of the building that fronts onto the public square. It is hoped that the regeneration will eventually create over 1000 new jobs. An £80 million landmark tower will be a focal point of the scheme and will illuminate over West London forming the largest light sculpture in Europe.

This striking building will house a 100-bed Apart Hotel and 74 private apartments with a public viewing gallery at the top. The tower has a double skin façade that protects the structure from wind, rain and noise and also creates a stunning play of light and shadow. The completed Wallis House, a former Glaxo Smith Kline factory, has been carefully preserved and converted into commercial and residential use. The listed building has already won critical acclaim for conservation and design.

The development seeks to employ advanced construction techniques to minimise construction waste and re-use site aggregate. Solar panels and power generation techniques have been installed to use energy from renewable forces. There has been extensive landscaping on this project where tree planting will help reduce carbon emissions and form a ‘green chain’ natural habitat along the railway boundary of the site. Bat and bird boxes will be constructed on site to enhance the natural biodiversity.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Assael Architects
www.assael.co.uk

More projects by this architect

Renaissance Project, Lewisham

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site