WAD 2014

WEDNESDAY 20 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Arkadien Winnenden, Stuttgart, Germany 
Thursday 30 Aug 2012
 
A landscape for climate adaptation 
 
Jessica Read, Atelier Dreiseitl GmbH 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Blue-green landscapes transform an industrial wasteland into an outdoor neighbourhood 

Don't be put off by the cuteness! The project Arkadien Winnenden is a hardcore industrial regeneration project. A diversity of high performance components have transformed an abandoned factory site into the world's most sustainable streetscapes and provides a fresh new vision for a people-friendly and climate adapted urban landscapes.

A recent health study confirmed that Germany's 3 top health issues are obesity, mental health and lack of exercise. The WHO have declared that "80% of cancers may be influenced by lifestyle and environment." The way we live affects our health and our happiness. If that is not enough, then comes the question; how can we live a healthy, happy life without destroying and / or using up our natural resources? How can we cope with heavy rainfalls and urban flooding that are happening today with regularity?

Ever increasingly around the world, we live in cities. The climate adaptation suburb Winnenden shines a bright light on how we can start to answer some of these questions, providing hope for cities around the world through the way we build our urban landscapes.

Blue-Green Network: Rainwater is kept on the surface where it can be seen, and easily maintained. All streetscapes and park spaces are multifunctional and integrated, functional elements of the water infrastructure. Park areas are designed to receive water with all its dynamics and variability, such as ephemeral ponds, swales with soft, swung contours that are play areas when dry and flood retention areas during heavy downpours.

The park area next to the river has been defined as a new maximum 1000 year flood zone; a dry stone wall defines the change in levels which keeps the housing and residents safe. Combined with the use of predominantly native plants, the blue-green network creates new habitats and landscapes for people.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Atelier Dreiseitl
www.dreiseitl.net/index.php?id=518&lang=en

More projects by this architect

Kallang River at Bishan - Ang Mo Kio Park

Kallang River Bioengineering

 
Vola
ECOWAN