WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Egedal Town Hall, Egedal, New Zealand 
Wednesday 29 Aug 2012
 
Egedal get better services 
 
All images courtesy of Henning Larsen Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Henning Larsen Architects design colourful Egedal Town Hall and Health Centre 


Henning Larsen Architects and a group consisting of turnkey contractor Züblin, landscape architect SLA and consulting engineers Henrik Larsen and Jørgen Nielsen, have won the competition to design and construct Egedal Town Hall and Health Centre.

The 18,000 sq m structure will be built in Egedal, North Zealand, will be the centre of the new, merged Egedal Municipality. Egedal Town Hall and Health Centre will be one of the first buildings in the new planned urban area around Egedal Station, where the Town Hall and Health Centre form part of the same entity. The Health Centre comprises training facilities for children and adults as well as rehabilitation facilities.

In their statement, the jury emphasised Henning Larsen Architects’ proposal for 'introducing a significant quality level for the future buildings in the town of Egedal', and went on to say that,  'the jury considers the daylight to be used in an effective way in the proposal. In particular, the design of the skylight in the atrium effectively lets the daylight flow into and around the building, without unnecessary solar energy impacting the indoor climate in warm periods'.

”In the project, we have worked with the Municpality’s vision for the new Town Hall - where care and service for the citizens and good working conditions for the employees have been essential focus areas. This contributes to ensuring a positive development of Egedal”, says CEO Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects. “We have designed an open and welcoming building with attractive outdoor spaces, the square in front of the Town Hall and the Town Hall garden.”

The various activities due to take place within the building will sprout up around the central square that leads through, into the large atrium. The town council hall, which is situated on the ground floor, can be opened up towards the central square – in connection with exhibitions, concerts or other special events. The Town Hall forms an important element in the development of the new urban district in Egedal. Therefore, the building is designed to stand out with a distinctive character in all development phases.

Egedal Town Hall and Health Centre also meets the requirements for the low-energy class 2020 certification, according to Danish building regulations, and is expected to be inaugurated in the end of 2014. Henning Larsen Architects has also designed Viborg Town Hall, which was inaugurated in 2011, and is Denmark’s first sustainable town hall.

Key Facts

Status Planning
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Henning Larsen Architects
www.henninglarsen.com

More projects by this architect

The University of Southern Denmark: Kolding Campus

Central Bank of Libya

City Hall

Residential Developments

Henning Larsen (1925 - 2013)

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site