WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Frank Gehry Facebook HQ, San Francisco, United States 
Wednesday 29 Aug 2012
 
Frank Gehry to design Facebook HQ 
 
All images courtesy of Facebook 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

04/09/12 aravind, abu dhabi
wrong choice.........Poor facebook, feel sorry for them!
 

Editorial

Frank Gehry is to design the new campus for the social media pioneers, thought to be the largest open-plan office in the world 


Facebook has announced that their latest office design - the headquarters in San Francisco - will be designed by Frank Gehry, who has been labelled by Vanity Fair as ‘the most important architect of our age’.

Gehry, whose practice is based in Los Angeles, will design a structure built underneath a green roof on the edge of San Francisco Bay and construction could begin early next year. The HQ will hold up to 2,800 employees and will be an engineering-only office, keeping their old campus and using a tunnel under the highway to connect the two.

The Canadian-American Pritzker Prize winner’s projects have a tendency to attract attention, and some of his most important work such as the Guggenheim Museum in Bilbao, the MIT Stata Center in Cambridge, Massachusetts, the Walt Disney Concert Hall in downtown Los Angeles, and the Experience Music Project in Seattle have become tourist attractions. It comes as no surprise then, that Mark Zuckerberg, founder of Facebook, is keen to have him on-board.

“I’m excited to work with Frank Gehry to design our new campus,” Zuckerberg posted on his own Facebook profile. “The idea is to make the perfect engineering space: one giant room that fits thousands of people, all close enough to collaborate together. It will be the largest open floor plan in the world, but it will also have plenty of private, quiet spaces as well.

“The roof of the building will be a park that blends into the community with a long walking trail, a field and lots of places to sit. From the outside it will appear as if you’re looking at a hill in nature.”

The cost of the campus are as of yet undisclosed, but are to be considerably lower than many of Frank’s previous projects. The building is designed to be simple with an emphasis on function over extravagance. It will resemble a large warehouse to keep the Facebook team’s focus on work as well as play.

It has been designed to take into account Facebook’s way of working and diverse cultures. It comprised of one large office that will be broken up by conference rooms and break-away spaces with a parking structure underneath. There will be a rooftop garden, as well as one on the ground floor. It will be green too, as Facebook promises to plant a number of trees along the ground level (where now there is only empty land) and intend to extend that into a rooftop garden that will cover the entire building.

Samantha Morley
Editorial

Key Facts

Status Planning
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Gehry Partners LLP
www.foga.com

More projects by this architect

Fondation Louis Vuitton

Philadelphia Art Museum

LUMA Arles

Ground Zero Performing Arts Center

Residential Tower

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site