THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
GREENville House, Greenville, United States 
Friday 17 Aug 2012
 
Walters' House lands jury award 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

30/08/12 Owen Barr, Sydney Australia
This surge towards thermal efficiency was part of my innovation that I commenced in 1995 and patented in 2004 as a Multi-layer covering. Now on the market in Australia, it is made from two bonded layers of fabric ( one a perforated reflective foil, the other has a range of outer porous fabrics). The main purpose was to provide an easy coverage to support render or paint. Many other merits exist including flexibility, seamless coverage, economy of site construction. Please check our web page under www.lepid.com.au "lepid multidots". I can be emailed at: odb@lepid.com.au to carry this discussion further. I have patents globally, and in particular UK.
I look forward to hearing from you, Cheers, Derek Barr
Click for more ...
17/08/12 George Smart, Durham
More of Tonic's residential work can be found at www.trianglemodernisthouses.com/petrarca.htm and www.trianglemodernisthouses.com/hogan.htm.
 

ECO WAN

Tonic Design wins Matsumoto Prize for Modernist Residential Design 

A house designed by architect Vinny Petrarca of Tonic Design + Tonic Construction in Raleigh received one of only three coveted Jury Awards during the inaugural George Matsumoto Prize for modernist residential, sponsored by Triangle Modernist Houses.

Tonic's 'GREENville House', the firm's name for the home of Bobby and Kristi Walters of Greenville, NC, placed third in the competition, which was open to architects anywhere in the world as long as the house submitted was located in North Carolina. An Energy Star house, the Walters' home was the first modern residence in the state to achieve LEED Silver accreditation.

The 4,100 sq ft residence is composed of two primary design components - bars and panels, that act together in an environmentally sensitive structure. Narrow bars composed of private spaces branch out into the landscape to form courtyards, capture natural light, and maximise cross ventilation. The bars intersect to frame a central volume of double-height public space. 

The house's structural system holds photovoltaic panels that provide the home's energy and hot water. Perforated screens shading the opening to alleviate unnecessary heat gain. The house's orientation on the site utilises the maximum potential of the photovoltaic technology, decreasing the overall load on the geothermal HVAC system. A drip-irrigation system outside captures rainwater and stores it in an underground cistern. Materials used in the project include steel, masonry, glass, concrete, Western Red Cedar, and zinc siding.

The jury, comprised solely of Fellows of the American Institute of Architects, called the Walters' house 'a large and ambitious house with many materials and details. Well proportioned and vigorous, the house displays an uncommon passion for architecture. The materials and forms are stitched together like a beautiful quilt'. The jury also applauded Tonic for the firm's 'courage and energy to both design and build this remarkable house'.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Tonic Design
www.tonic-design.com

More projects by this architect

Walters Residence

Art as Shelter Pavilion at NCMoA Art Park

Chiles Residence

Chiles Residence

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site