THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Knutpunkten, Helsingborg, Sweden 
Monday 06 Aug 2012
 
A new identity 
 
Metro Arkitekter 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Metro Arkitekter's design for new building at Helsingborg Central Station 

In spring 2010 Metro Arkitekter were invited by the city of Helsingborg to participate in a parallel assignment for the renovation and expansion of Helsingborg Central Station ('Knutpunkten'). With the expansion of the platforms to the south, the new entrances will have a unique position in connection to the City Park. The pervading train tracks will be placed below ground south of the station, offering a connection with the new city district, H+.

The architects suggested a new station building, shaped as a sculptural and light roof, in this location. The station walls will be built of non-reflective glass so that users, from all locations, have a visual connection to the park area and the different types of transportation - transparent and easily navigated.

Architecturally, the station is different in comparison to the adjacent city blocks: instead, the inspiration is taken from the neighbouring park. The new structure can be seen as stylised trees which branch out above the platforms. Unlike today’s station, where trains live a secluded life underneath an office complex, the new station has its own individual identity, just like the old station, which was located in the same place. The new station will thus be an identity-building and unifying node, not only for the station area, but also for Helsingborg.

The building body is a steel construction, the top of which is covered with glass and solar cells, gathering energy during the day and emitting light during the  night, so that the entire structure is perceived as luminous. The bottom is clad with perforated aluminium with varying amounts of perforation, providing intricate strains of daylight down into the station.

The roof and pillars get a cohesive expression in material, but  in the pillars the perforation is more frequent, allowing plants to grow inside. With time, the roof will be perceived as a big floating slab above these vertical, green sculptures. Storm water is passed into the pillars and filtrated in water basins to the west of the station.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Metro Architects
www.metroarkitekter.se

More projects by this architect

Malmö Centralstation

Metro Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site