World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Pajol Sports Centre, Paris, France 
Friday 27 Jul 2012
 
Design as a means to a social benefit end 
 
Images courtesy of Brisac Gonzalez Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Sports centre is the newest addition to the ZAC Pajol Masterplan in Paris 

The new built sports centre forms part of the ZAC Pajol Masterplan in the 18th Arrondissment of Paris. The recently completed project has become the first fully sustainable development in the city. The set of new and refurbished buildings is located on a brownfield site, with the project spreading over 9,000 sq m of open spaces.

The main part of the master plan sees a 1920's customs depot being converted into a youth hostel, concert venue, and covered garden. In addition to this two disused postal sorting buildings from the same period have already been converted into a secondary school for 600 students and a college. Along with the sports centre, the other new building will house a free standing 5,000 sq m space for an enterprise zone.

The master plan site is flanked on three sides by an incongruous mixture of factories, workshops, and Haussmannian housing buildings. To the east of the site the project borders vast open rail yards that feed Gare de Est. The architects of the sports centre have commented that "the project has presents the opportunity contribute to the essential amenities of urban life through the open nature of the ground condition and by creating interstitial spaces that are somewhere between the private and public."

Arranged over three levels, the building comprises of two opaque volumes at the lower ground and upper level that sandwich a porous mid-level space which serves as the entry. The lower ground level accommodates the martial arts and dance studio with a 47 by 24 metre sports hall located on the upper level. The arrangement of this space takes advantage of even natural day lighting via a series of north facing sculpted roof lights.

At the entry level, there is an expansive terrace along the whole length of the eastern façade that faces rail yards. The use of natural daylight, natural ventilation and photovoltaic panels the centre insures that the building requires minimum energy use and incorporates many renewable materials. It will set the benchmark for a new environmental certification for sports centres throughout France.

Key Facts

Status Completed
Value 6.5(m€)
Brisac Gonzalez Architects
www.brisacgonzalez.com

More projects by this architect

Concert Venue

Multi purpose hall

 
ECOWAN