THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Hans House, Aberfeldie, Australia 
Wednesday 25 Jul 2012
 
Youthful house for growing family 
 
modo 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

MODO completes 'active' residential home for young family in Aberfeldie, Australia 


Located on the elbow of the street, Hans house, designed by MODO is sandwiched between two suburban houses and common practice when it comes to locating a suburban house on a site, is to start at the centre of the plot and enlarge the footprint until the space required is met.

Typically remaining on the side of the site are two narrow strips of unusable landscape and a standard suburban backyard. The backyard’s intention is to give the occupants a sense of connectivity to the outside however because of poor orientation and spatial planning, the garden is often under-valued, resulting in a passive relationship with the interior.

The client’s brief was to design a home which played an active role in their everyday life, rather than a static shell. The aim was to develop a design which engages with the rituals and the growth of this young family; blending the external and internal spaces to create movement and life in the environment.

In Hans-house, instead of standing next to the backyard, the form cradles and pulls the landscape in and to the centre of the house. Giving the landscape a stronger presence in the overall design of this home.

The backyard shares the rear of the site with the living room and the two spaces are divided by a large glass sliding door and a deep timber clad reveal. The depth of the timber reveal formally articulates and stretches out the hidden gap between the internal and external. The edge of the reveal also creates a handy seat for large family gatherings. By activating the edge, the spaces are encouraged to flow in and out of each other

Orientated north, the reveal also create an eave to allow for passive solar gain. Also thick heavy curtain can be pulled across to separate the living room and lock in all the captured heat.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
M.O.D.O
www.mo-do.net
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site