THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Chapel of Rest, Graz, Austria 
Friday 20 Jul 2012
 
Coming to rest in Graz 
 
images © Karl Heinz Putz 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New chapel forms centrepiece to municipal cemetary in Austria 

The chapel of rest for the Steinfeld cemetery is designed in the form of two curving formwork elements made of reinforced concrete and appearing as two carefully receptive hands. It is the centrepiece of the redesigned Cemetery Centre which was begun by the municipal parish of Graz under episcopal vicar Dr Heinrich Schnuderl, continued by Christian Leibnitz, the new municipal parish provost, and finally built to a design by Hofrichter-Ritter Architects in 2011.

From the perspective of urban development the building site had become a peripheral location due to the construction of the new, exclusively pedestrian tunnel underneath the railway line. Upgrading the site and, as a result, the Steinfeld cemetery, was a matter of importance for Graz's urban planners. Consequently, the cemetery has regained its significance as a public space and park.

A new concept for taking final leave of deceased loved ones has been developed in dignified and pleasant surroundings: The chapel of rest serves as a chapel of rest and place of final blessing in one; after the farewell ceremony the deceased is accompanied in a funeral procession through a separate entrance out of the building to the burial ground; due to increased demand on the part of the bereaved members of the family, technical multimedia facilities enable the farewell ceremony to be arranged in a highly individual way, if so required.

Depending on the particular choice of seating arrangement, the chapel of rest can accommodate up to about 100 people. In special cases larger funerals can also be held by opening up the northern glass wall and by using the spacious dimensions of the open forecourt. Cultural events may also take place at this site.

Vital ancillary and service rooms have been positioned in the eastern part of the hall to facilitate smooth operations at the cemetery. These rooms are encompassed by a wall which runs along the length of the road and also acts as a necessary noise barrier to the Südbahn railway line.

To the south, the wall goes on to define a green area with a columbarium grove and wall and with urn graves. Amenities such as a florist, stonemason, phone box and a public toilet are also situated right at the forecourt.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
HOFRICHTER-RITTER Architekten

More projects by this architect

Skiterminal Planai

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site