THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Surgical University Clinic Ulm, Ulm, Germany 
Friday 13 Jul 2012
 
Product of the 'Ulm Model' 
 
Images Courtesy of KSP 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Largest hospital construction in the state of Baden-Wurttemberg completed 

The New Surgery / Dermatology Building on the Oberer Eselsberg in Ulm designed by KSP Jürgen Engel Architekten Munich Office, was opened last month. Having won the competition in 2001, the architects have created a design which blends into the surrounding landscape and, with the 'floating' ward block, also sets a distinctive architectural tone.

After over a decade since the project started up, the six departments of Ulm University Hospital moved into the new Surgery / Dermatology building with their patients. The medical institutions, previously scattered over various sites, are now brought together in the new hospital building which will further improve medical care in the Ulm region.

Jürgen Engel describes the qualities of the new building as: "A challenge to group the various functional aspects into a simple yet expressive architectural form and combine them with the environment. Our concept, which we call the ‘Ulm model’, is designed to eliminate patients’ fear and the typical feeling of unease people often have in a hospital."

The Surgical Center provides sufficient space for 15 state-of-the-art operating rooms, 235 regular care and 80 intensive care or monitored beds. The building, which offers gross floor space of around 70,000 sq m, was completed in four years. The new building is divided into two sections in terms of both function and design in order to integrate the large volume of the hospital extension building into the natural surroundings with their wooded and green areas.

Architectural highlights include the four atria with the addition of the color concept, which is based on four warm tones: yellow, orange, red and brown. Each atrium and courtyard is marked with one of these four colours.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
KSP Jürgen Engel Architekten International GmbH
www.ksp-architekten.de

More projects by this architect

National Library of China

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site