World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Pavilion at Lincoln Center, New York, United States 
Monday 09 Jul 2012
 
Rise above it 
 
Iwan Baan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Arup create a pavilion with a difference 

Arup's thoughtful structural engineering for a restaurant pavilion helped the architect meet conflicting client needs: providing both public and private space on the same tight site, directly atop several stories of densely packed subterranean spaces.

The lowest point of the structure brings the roof flush with the plaza, creating a public lawn. The twisting planes tilt the lawn away from 65th Street, reducing exposure to noise and traffic. The streamlined form gives no indication of the complex facilities beneath. In addition to three new below-ground movie theaters, the restaurant sits atop the campus' central utility plant.

Arup used 3D modeling to craft solutions suited to the complexity of the program. The layout for the geometry of the pavilion's steel superstructure follows the mathematical principles and main generating lines of a rectilinear hypar. As a result, straight steel members were able to be used for all floor beams. Thoughtful rationalization of the architectural form and use of steel for the primary structure simplified fabrication and enabled rapid construction. (The latter was particularly important due to Lincoln Center's need to remain open throughout design and construction.)

Arup's structural design thoughtfully addresses each programmatic element. Metal decking with concrete poured on top forms the warped floor structure. Columns at regular intervals transfer vertical loading into the existing building. An additional layer of transfer beams underneath the columns transfer vertical loading around the movie theaters and the central mechanical plant into existing footings. On one end, the lower tip of the hypar sockets into the existing waffle slab of the plaza, allowing the transfer of lateral loading into the existing shear diaphragm. On the opposing side, braced frames transfer horizontal loading into the ground.

Throughout the five-year design and construction period, the project team created and coordinated multiple document packages corresponding to the logistical challenges and sequencing of the work. The design team and contractors exchanged 3D models.

Key Facts

Status Completed 2011
Value 0(m€)
Arup (New York Office)
www.arup.com

More projects by this architect

Accident Fund Headquarters

Sabiha Gokcen International Airport Terminal

Poetry Foundation Headquarters

Kroon Hall

Kauffman Center for the Performing Arts

More Projects

 
ECOWAN