WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Santa Lucía Security Centre, Vecindario, Spain

Wednesday 04 Jul 2012
 

Close investigation

 
images © Efraín Pintos 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New security centre designed to be open to the public 

The building is located in a bedroom community characterised by marginal building practices and exponential growth. Most residents work in the services sector in the tourist areas of the south of the island of Gran Canaria. The town of Vecindario's initial growth was not subject to any form of urban planning, and so it is singularly lacking in facilities and public spaces.

A system of interior patios, interconnected by means of a central circulation ring, organises the building and establishes the routes in a sequence of alternating light and shade.

On the main floor, adjoining the entrance foyer, one finds the more public uses of the building - the Documentation and Immigration Office and the Complaints Office - which encourage proximity to local residents by opening up to the public space via a covered porch. The diaphanous waiting rooms are open to the landscaped spaces on either side, both inside and outside the building.

Located on the upper floor are workspaces for the various police units and squads. These more private spaces, as well as the police chief's residence, are turned inward to the patios, offering protection from the outside.

A suspended volume which is completely closed off from the outside defines the institutional scale of the building, while housing an luminous, inward-looking inner space that is adapted to the private nature of investigative police work. On the main floor, the borders between interior and exterior are dissolved in a continuous space, transparent and open, that forms an extension of the urban space. Transparency and proximity to society are the new concepts defining the Security Centre as a space open to the community.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
gpy arquitectos
www.gpyarquitectos.com

More projects by this architect

SEGAI Research Centre - University of La Laguna

La Cisnera Community Centre

Ravelo Medical Clinic

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site