THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Massachusetts General Hospital Paul S. Russell MD Museum of Medical History and Innovation, Boston, Massachusetts 
Friday 29 Jun 2012
 
New chapter for Boston's medical history 
 
All images: Anton Grassl/ESTO 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Unique facility commemorates Boston Hospital's 200th anniversary 

The museum provides a new public gateway to MGH. Though the hospital campus occupies more than 15 acres in the city, it previously had no significant buildings on any of the major streets surrounding it. Representing the 'human face' of the hospital complex, the building’s gleaming copper and glass façade spans a city block, identifying the main entrance to MGH. The two-storey structure is a literal and symbolic hub with amenities that attract patients, researchers, interns, faculty, staff and the local population alike.

The dynamic and flexible interior and exterior spaces within are designed to adapt to changing technology, exhibits and functions, enhancing the user experience. A soaring entrance lobby and flight of slate stairs connect the first and second floors of the building, which comprises reception and orientation space, a core exhibition gallery, changing exhibition gallery, hands-on learning and simulation lab exhibit and multi-use conference centre.

The roof garden, situated under a steel pergola, overlooks downtown Boston and Beacon Hill. It provides a quiet respite for hospital visitors and staff during the day and plays host to receptions and colloquia in the evening. The adjacent brick building, built in 1892 as the hospital’s 'Resident Physician House', will house selected hospital archives and related administration space.

Sustainability features permeate the building’s design. The exterior metal skin, fabricated of recycled copper, provides a durable, maintenance-free, recyclable enclosure. Copper-coloured fritted glazing provides insulation and shading yet allows natural daylight to penetrate the building. The green roof as well as pervious site paving and planting absorb storm water and reduce the heat island effect. The museum was completed in April 2012.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Leers Weinzapfel Associates
www.lwa-architects.com

More projects by this architect

The Ohio State University East Regional Chilled Water Plant

New Trial Court Complex

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site