THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
MTA, Norway 
Friday 29 Jun 2012
 
A physical challenge 
 
Longva arkitekter, photo Ivan Brodey 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Longva arkitekter completes new training facilites for the Norwegian navy 

The brief for this project was to design a new training facility for the Norwegian Navy. The building has a complex program with facilities that must accommodate both specialised marine training and general amenities for the 5,000 employees who work daily in the camp. Facilities include a swimming pool, multi-purpose hall, various group and strength training rooms and a climbing wall, as well as changing rooms and offices for the employees. Outside amenities include a running track, football pitch, obstacle course and jetties for assault training.

The full-height foyer is the building’s social heart and connects the various amenities together, both visually and functionally. The new building is placed in an underused part of the naval camp. One of the most important design tasks was to delimitate this site and create a place of value from this residual area. The building is positioned on the shore edge to frame the training landscape and to define a clear boundary for the camp. This placement also gives it a direct relationship to the sea.

The architectural expression relates to the existing camp buildings, which are primarily built in the modern tradition. The large volume is modulated both in plan and elevation to break down the scale. The façade is mostly clad with white polymer composite panels mounted in an abstracted shell motif, which gives lightness to the large, windowless walls. Exposed and untreated concrete, brick, unglazed tiles and oiled wood are used extensively in the interior.

There has been special focus on creating a robust building with solid, maintenance-free and natural materials that can withstand both the aggressive shore side environment and aggressive use by the marines. The building is designed to have a very low energy consumption, and is qualified for Norway’s best energy rating. Heating is supplied by a seawater heat pump. Since the building was taken into use in 2011 physical training in the camp has increased 500%.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Longva arkitekter
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site