WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
VanDusen Botanical Gardens Visitor Centre, Vancouver, British Columbia, Canada 
Monday 25 Jun 2012
 
Turning over a new leaf 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

04/09/12 sarunas, Lituanie
Realy nice project. I,m too a lot of interesting ideas, but no possible to realizet it, because my country it is no rich. Have also ideas to make not expencive floating houses or even ISLANDS.It will be very interesting for countries as Moldives or any Caribien ...Maybe who was interesting in cooperating ?
www.architectsarunas.weebly.com or direct architectsarunas@gmail.com
Click for more ...
04/07/12 Lynn Fleming, Coeur d'Alene
Had the pleasure of touring this project the last two trips to Vancouver for business. Saw it in the late winter and again in the spring with fellow architects and designers. It is a wonderful organic structure with a particularly fantastic poured concrete wall at the entry.
As a PM in the Middle East I have worked on some challenging structures and this is right up there for craftsmanship issues, especially in the wet climate. The final roofing fascias and trims on the garden side look like a " do over" is required but otherwise it was a handsome vision done well. Bravo P&W and Fast & Epp's.
Click for more ...
 

Award Entry

Organic forms inspire Fast + Epp's VanDusen Botanical Gardens Visitor Centre 

Located in the heart of Vancouver, the VanDusen Botanical Gardens Visitor Centre is inspired by the organic forms of a native orchid. Requiring extensive collaboration between the architect and the structural engineer, the project's most innovative feature is the dramatic free-form roof structure. Appearing to float above the building's curved rammed earth walls, the roof form metaphorically represents undulating petals, flowing seamlessly into a central occulus and the surrounding landscape.

The design team pioneered a wood solution in the interests of economy, sustainability, innovation, and to meet tight time constraints imposed by a federal government stimulus funding programme. While similarly complex building forms-like Spain's Guggenheim Bilbao Museum or the Music Experience Building in Seattle, Washington-have been achieved through the use of steel or concrete, this is believed to be the first example of panelized wood use for such a geometrically complex form.

Curving along all three axes, the roof consists of 71 different panels, each with a different geometric form but similar framing system. Engineers were able to tackle a complex problem by breaking the project down into manageable pieces - trapezoidal-shaped roof panel modules that were typically within a 3.6-metre-wide by 18-metre-long shipping size. The units consisted of doubly-curved glulam edge beams and sawn timber joists spanning between them. Part of the ingenuity of this simple panelized approach was using the curved glulams as a "jig" in the shop to frame the complex geometry

All panels were prefabricated and pre-installed with thermal insulation, sprinkler pipes, lighting conduits, acoustic liner, and wood ceiling slats. Comprised entirely of FSC-certified Douglas fir, the roof structure supports an extensive green roof, carefully designed to include native plants and connect to the ground plane to encourage use by local fauna. The design team also collaborated to produce a novel, universal ‘one-size-fits-all' panel-to-column connection to accommodate unique geometric conditions at every support location.

The project is a collaboration between the engineering firm Fast + Epp and the architecture pratice Perkins+Will.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Fast + Epp
www.fastepp.com

More projects by this architect

WAN AWARDS 2012 Engineering Winner

 
ECOWAN