WAD 2014

SATURDAY 2 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Bispebjerg Hospital, Copenhagen, Denmark 
Friday 22 Jun 2012
 
Four quarters: one winning concept 
 
All images: BDP 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

BDP wins Bispebjerg Hospital competition with TKT and Ramboll Danmark 


BDP, Danish architects TKT and Rambøll Danmark has been appointed the winner of the master plan competition for the New Hospital and New Psychiatry Bispebjerg in the northern part of Copenhagen, Denmark. The winning project divides the site into four quarters with a green park in the centre and allows space for the beautiful, heritage-listed pavilions and green gardens.

“The winning proposal has been selected because it plans the hospital as a city with four different quarters, each with its own distinctive character. Because the green and recreational areas are an important part of the plan. And because a simple and consistent traffic solution ensures calm, accessibility and orientation within the site,” states Regional Councillor Lars Gaardhøj, who is chairman of the project’s political reference group.

The general hospital quarter in the northern part towards Tuborgvej, the psychiatric quarter in the north-eastern part, the historic quarter with administration, research and laboratories in the southern, heritage-listed part and a green park quarter with a central entrance area in the middle.

The design places the general hospital entrance area in the middle as a large, green pulsating heart. From here staff, patients and visitors gather and distribute into the different quarters of the hospital.

Today, the recreational areas are an integrated part of the daily lives of patients, staff and neighbours. The green vibe of the project and the calmness of the area have been secured for the future through a well-planned traffic solution with one-way roads and central parking facili-ties. As a result of this, the winning project solves the existing parking challenges of an unnecessary traffic of drivers searching for a place to park.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
BDP
www.bdp.com

More projects by this architect

International Business School

Suzhou Planning and Exhibition Hall / Suzhou Tourist Centre

Oxford City Centre

Broadcast & TV Centre

Dusseldorf Ulmer Hoh

More Projects


Jobs available with BDP

Senior Interior Designer

 
Vola
ECOWAN