WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bicycle Club, China 
Friday 01 Jun 2012
 
Creative input from NL Architects 
 
All images courtesy of NL Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Playful take on the traditional bike shop with smoothly curving velodrome roof 


NL Architects have recently revealed their concept designs for a bike pavilion to be built in Southern China. They were given the brief to design bike rental shop which also provided a cafe space. What NL architects added is a velodrome to the roof.

Taking design influence from the traditional curved roofs of Chinese vernacular architecture the velodrome’s curved form appears to float due to the use of glazing. Under the velodrome sits the cafe, a light and airy space, with the staircase up to the velodrome cutting through both volumes. The stairs rise up through into the centre of the veldrome bringing you up into the middle of the action and also doubling as an area for spectators to sit and watch.

The shop allows users to rent a bicycle and then make use of the velodrome facilities above. The idea is an interesting take on what the brief set out for the architects and this playful response may well be popular if realised.

Matthew Goodwill
Editorial

Key Facts

Status Concept design
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
NL Architects
www.nlarchitects.nl

More projects by this architect

Super Market, Sanya Lake Park

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site