WAD 2014

SUNDAY 21 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Forest Stair, Stokke, Norway 
Wednesday 30 May 2012
 
Alternative Perspective 
 
All images courtesy of Saunders Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Stairway sculpture in Norwegian forest adds a new dimension to scenic landscape 


Set within the Øye Sculpture Park in Stokke, Norway, Saunders architecture’s Forest Stair is a simple yet elegant intervention into the landscape. The stairs allow the user to step up from the forest floor giving otherwise unobtainable views of the surrounding area. The project was devised with careful consideration for the location and the give unprecedented views due to its placement at the highest point of the park.

The materials have been thought about very carefully and help to elevate the experience further. The rusted Corten steel exterior cladding helps expose the stairs amongst the woodland setting of the Vestfold oak forest. Once using the stairs, soft and warm wooden cladding lines the interior as a means of mirroring the surround environment, submerging you back into the forest despite the changing perspective. Finally a glass balustrade protects the users at the summit of the stairs, removing the solidity a conventional barrier would offer and allowing an uninterrupted view of the Castle Rock, to people of all heights and ages.

The structure itself continues to play with the illusion of translucency with open risers, emphasising the journey of ascension with each step. The solid side walls seemingly rise from the ground, drawing people up towards the viewing platform. The use of a single slender column gives the architecture a lightweight feel and compliments the programme as this plays to the feeling of being light and high up.

Careful consideration was taken to build the stairs and the site was surveyed in extremely accurate detail by Saunders. This allowed them to fabricate the structure off site where it was then flown in by helicopter and installed without any surrounding trees being damaged or required to be cut down.

The meticulous attention to detail throughout the whole project sees a brilliant addition to the sculpture park that is well considered, exciting and engaging.

Matthew Goodwill
Editorial

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Saunders Architecture
www.saunders.no

More projects by this architect

Fogo Island Inn

Saunders Architecture

Solberg Tower and Park

Fogo Island Studios

Villa Storingavika

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site