WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark 
Thursday 24 May 2012
 
Folded form is winning design 
 
Images: 3XN 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

3XN team wins competition for expansion of current main hospital in Copenhagen 


A team of 3XN architects, Aarhus Architects, Nickl & Partner Architechten, Grontmij and Kirstine Jensen Studio has won the prestigious competition for the expansion of Copenhagen’s main hospital, Rigshospitalet, which is expected to be completed in early 2017.

The winning proposal for the 76,000 sq m extension of Copenhagen’s most centrally located hospital ensures efficient and timesaving logistics, while daylight, green spaces and views of the neighbouring park contribute to the wellbeing of patients, staff and visitors.

The folded v-structure provides space for five atriums that will serve both as comfortable lounge areas and points of orientation that makes way-finding easy and logical. Finally, the shape of the building ensures an interior which is characterised by lots of daylight and views of the park and the city.

The building’s shape is characterised by a series of folded v-structures together with a transversal fast track. This unique structure received high praise from the competition’s jury committee: "The benefits for the hospital's core services are immense. The structure will have a positive impact on the everyday of the staff in the wards, it will give the service personnel the opportunity to effectively move around in the building, and not least, it will give the hospital the opportunity to offer patients more calm and clarity."

The integration of sustainable building solutions, gardens and green walls both inside and outside has been a key focus throughout the design process: "The idea is that the integration of a green environment both inside and outside will contribute to an ambience that has a healing effect on patients and will also create a positive physical environment for staff and visitors. At the same time, these features will minimise negative environmental impacts ", says 3XN's partner and creative director, Kim Herforth Nielsen.

To adapt to the surrounding urban space the building is scaled down from the northwest to the southeast. This means that the building has nine floors up against the existing hospital complex and just four floors towards the street. In this way, the building height matches the classic multi-storey houses on the other side of the street. The facade of glass and light natural stone is angled so that it is partially self shading and visually adapts to the area's existing building facades.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
3XN architects
www.3xn.dk

More projects by this architect

Interview: 3XN

Quay Quarter Tower

Mälardalen University

Swedbank Headquarters

Grove Towers

More Projects

Latest Jobs in Copenhagen

Architect with Experience in Danish Market

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site