World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Innhouse, Kunming, China 
Tuesday 01 May 2012
 
Room at the inn 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The Oval partnership have created a retreat nestled in the forests near Kunming 

Innhouse is set on a forested hill with sweeping views of a green valley and the Kunming cityscape. This eco guest house is conceived as a village for travellers, with 17 guest suites in a cluster of four L-shaped structures linked by natural trails and courtyards at varying levels. Densely landscaped with many retained trees, the timber clad building with reconstituted bamboo decking is a simple arrangement of forms largely devoid of decoration.

Each building unit is composed of three masses - two wings and a semi-opened vertical circulation unit - linked by a viewing bridge-corridor. Each guest suite reads as an extension of the landscape. Integrated with a cantilevered balcony, the living spaces open directly into the surrounding greenery. With subtle lighting through a series of vertical windows, the more private bathroom end is behind a feature partition wall and forms a box within a box.

Primary sustainable technologies applied include passive design to maximize day lighting and natural ventilation, site watershed conservation, solar thermal hot water, rainwater recycling and grey water reuse, a highly insulated envelope, reconstituted bamboo with low embodied energy, habitat preservation and intelligent building control.

The project is the latest in a series of projects in Kunming by the architect aiming at raising aspirations for environmentally sensitive design and establishing a benchmark for future development in the region.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
The Oval Partnership
www.ovalpartnership.com

More projects by this architect

2012 WAN Hotel of the Year Award Winner

 
ECOWAN