THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Wine Hotel Quinta do Vallado, Peso Da Regua, Portugal 
Tuesday 01 May 2012
 
More than a drop to drink... 
 
Fernando Guerra 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New hotel built in the heart off Quinta do Vallado's vineyards 

Jean Baudrillard definies architecture as "a mixture of nostalgia and extreme anticipation." This idea comes along like a murmur in all the proposals, especially heritage projects. Each project always represents a renewed commitment to capture what is unique and non-transferable in each architectural episode.

The project for the new Rural Hotel at Quinta do Vallado fits, as it was proposed for the new winery, in a strategy that balances the need for expansion of the facilities of Quinta do Vallado with the correct integration into the landscape so that the solution, as a whole, has a minimal impact. The two strands linked to wine - production and leisure - are addressed in a single project with a distinctive and contemporary language.

Given the strong impact of the surrounding landscape, characterised by a natural architecture that gives the area a singular character - World Heritage -  the resort hotel project focuses on solving the insertion of a new volume conditioned by a long and impressive wall in shale, which draws a sharp curve on the ground. On this relationship, between what exists and what does not exist, lies the tension of the project, confrontational relationship between two realities, between two geometries, between two times.

The programme of the wine tourism hotel defines a great restraint, both spatial and formal. The spaces are drawn in function of the uses, of the light, of the sights and, and above all, the well-being.

The hotel decor enhances the local tradition and family heritage of its owners - descendants of the legendary D. Antonia Adelaide Ferreira, "Ferreirinha" -  through photographs and sculptures made by the family. Similarly the names of the rooms relate to the names of land ownership.

Of the construction, the materials in the raw - concrete and slate - fix the geometry and appeal to the sensory qualities of its surfaces, becoming the synthesis and the theme of this new hotel, completed in March of 2012.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Add your name to this project
Guedes + de Campos
www.guedesdecampos.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site