WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Westside Laser + Light, Calgary, Canada 
Monday 30 Apr 2012
 
Reach for the lasers... 
 
keddie architecture inc / photos: patricio del rio photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

keddie architecture inc. creates a colourful space for laser treatment clinic 

The client wanted to create a spa-like environment for this 1,750 sq ft medical laser and aesthetics clinic. Through the use of natural materials and colours, the clinic feels little like a typical medical space and has a warm and inviting look and feel. As per the clinic name, light, as well as translucency became important considerations in the design. A two-sided feature millwork retail spine divides the entry / reception from the pay area allowing privacy to the clients.

Varying sizes of green gloss plastic laminate clad display boxes protrude from a wood paneled front, like little jewel boxes, to feature each product line and create visual impact upon entry. Colourful translucent panels used in the backs of some of the LED lit boxes, allows light to filter through to the pay area. The generously sized corridors are designed for ease of circulation, visual interest and impact and include walnut paneling, backlit resin walled rooms and custom interchangeable acrylic artwork, which can be used for marketing and branding. Sliding doors are used throughout to save space and allow for ease of access to all clients.

An odd-shaped leftover space in the middle of the clinic became a staff room and a focal point along the corridor. The front walls of the room are made of thin translucent resin panels, which sit between a band of marble pebbles and a bright green bulkhead. On the opposite side of the corridor, a wood paneled wall with a curved ceiling fronts the treatment rooms. With little space remaining after the main treatment rooms and lounge were laid out, the challenge was to create additional treatment space for the acne light and hair re-growth treatments. The solution was to create 4 small light-filled pods along a corridor which take up very little space and have a fun playful facade which glows and changes colour during a patient's treatment.

With a large expanse of south-facing windows in the main lounge, solar heat gain, light and glare were concerns. Resin panels are suspended within the window frames, eliminating the need for window coverings, filter light into the space and act as a feature visual within this calming oasis. The inset birch branches of the panels complement the carpet which playfully appears to create a shadow of the branches along the floor.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
keddie architecture inc
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site