THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Stronach Regional Cancer Centre, Ottawa, Canada 
Monday 30 Apr 2012
 
Inspiring hope 
 
photographs by Ben Rahn / A-Frame 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Perkins+Will Canada completes patient-focused cancer treatment facility in Ottawa 

The Stronach Regional Cancer Centre is a new, free-standing building on the campus of Southlake Regional Health Centre. The centre provides comprehensive ambulatory cancer diagnostics, treatment, review and counseling services for residents north of Toronto. The design team was tasked with creating a state-of-the-art, patient-focused cancer centre that inspires hope, creates a sense of wellness and is life affirming.

Drawing from evidence-based design, the building is organised about an exterior courtyard, with all major waiting spaces overlooking. The courtyard provides patients with views and direct access to green space, which reduces anxiety, a proven strategy towards improving patient outcomes. The narrow floor plate and skylights give most clinical spaces access to daylight, providing a calming and uplifting experience. Finally, the finish palette of natural materials such as wood paneling and ceilings, stone flooring and wall tiles gives patients a sense of calm and reassurance.

All radiation treatment rooms use a doorless maze, replacing the traditional heavy-shielded door, which so often caused feelings of fear and isolation for patients. The treatment rooms use wood millwork & paneling to conceal many of the intimidating technical components. Custom art glass panels set above the treatment machines provide a visual distraction to the patient. Measured by patient response, the Stronach Regional Cancer Centre has succeeded.

At the formal opening, one of the early patients spoke of her experience: “When I would arrive for my treatments, I felt like I was going to the spa in a grand hotel, which put my mind into a relaxed space. The inside of this centre is stunning with its waterfalls, fireplaces, large windows, skylights and beautiful artwork. All of these things made me forget the real reason why I was here."

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Perkins+Will Canada
www.perkinswill.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site