THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sheffield Children's Hospital, Sheffield, United Kingdom 
Wednesday 25 Apr 2012
 
A catalyst for change 
 
HKS Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

HKS offer a patient experience transformed by design 

Sheffield Children’s NHS Foundation Trust is developing a new £20M block on the south east corner of its site, housing a new Main Entrance, Outpatients Department, 72 en-suite inpatient bed rooms and additional short term parking, to act as a catalyst for change throughout the organisation and to reorder its estate, which is no longer fit for purpose. HKS focussed on creating a future-proof and flexible value-for-money solution, integrating the existing estate whilst reinforcing its civic identity.

Building in the South East corner of the site will create the opportunity for change, as the existing estate becomes a single hospital, both functionally and architecturally. The Clarkson Street elevation, which incorporates the new main entrance, reinforces the civic status. The Northumberland Road elevation is broken down in scale, in keeping with the existing pattern of development. The existing buildings are internally focussed. This building allows people to look out to the surrounding hills, and the landscaping on Northumberland Road brings green planted areas into the campus.

The focus on children is expressed in appropriate but sophisticated interior design. The interior settings provide increasingly intimate scale as you penetrate the new building. The civic scale exterior leads to the inviting community-sized reception area. Moving into treatment and inpatient zones, the spaces are scaled for the family unit - efficient working spaces that create a sense of security, warmth and humanity. From the design of the inpatient room with its day bed, to the cooking, recreational and play spaces, the facility supports family members, playing a vital role in the caring / healing process.

Internal and external breakout spaces, coffee shops and retail facilities provide the staff opportunities to relax away from the, at times, emotionally demanding pressures of caring for kids. Whilst warm and non-institutional, the building is operationally efficient with short travel distances and layered access, as the majority of users (e.g. outpatients) will travel short distances into the perimeter for care creating excellent functional adjacencies and the space to allow staff to work efficiently and flexibly.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
HKS Architects Ltd
uk.hksinc.com/news

More projects by this architect

The Christie at Salford Cancer Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site