WAD 2014

WEDNESDAY 23 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Christie at Salford Cancer Centre, Salford, United Kingdom 
Wednesday 25 Apr 2012
 
Cancer care for the community 
 
HKS, Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New facility delivers world class cancer treatment for Greater Manchester 

The Christie at Salford Cancer Centre (SCC) is one of two Christie satellite centres providing radiotherapy closer to patients’ homes. It was completed in June 2011 and is one of the first centres dedicated to delivering stereotactic radio surgery for brain cancers and the treatment of common cancers.

Through detailed consultations with the client, HKS developed a design to optimise clinical operations and to enhance the 'patient journey', from initial consultation through to treatment. The resulting environments are welcoming and accessible, yet provide for patient privacy and dignity.

The concept is based on a series of courtyards to provide a secure environment that is filled with natural light. These landscaped courtyards enliven the Sub-waiting and Treatment Planning areas and provide an informal amenity for the café. The natural landscape characteristic of these spaces is an aid to wellbeing and recovery.

Many cancer treatments suppress patients’ immune systems, making them more vulnerable to infections. The Salford Royal Acute Wards provide isolated environments to prevent the spread of infections, including source isolation where infected patients are nursed in single rooms with en-suite bathrooms.

The Christie is a regional cancer treatment hub, so the workshop is a base for the medical physics team rotating between the centre and its satellites. Patient histories and images are held centrally, so the SCC works as a 'paperless', more compact environment.

Staff have commented on how they like the ease of communication through the co-location of those who are performing stereotactic procedures and those doing conventional procedures. They also value the segregation of the work and lab areas from the treatment areas, which can become emotionally charged. The scheme achieved BREEAM 'Excellent'.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
HKS Architects Ltd
uk.hksinc.com/news

More projects by this architect

Sheffield Children's Hospital

 
ECOWAN