World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Dr. Keith Gibson, DDS - Clinic, Oklahoma City, United States 
Wednesday 25 Apr 2012
 
A streamlined solution 
 
Photographs by Joseph Mills Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New clinic design enhances patient & staff flow to increase patient intake 

The program was to completely renovate a small dental clinic on a busy arterial thoroughfare, home to a non-descript but eclectic mix of street retail and service businesses, while establishing a fresh and unique identity. The original street front entry had been previously abandoned and replaced with a nondescript side entry. The entry from the side of the building presented several difficulties. The most severe of which was the division of the lab areas from the operatories, creating restricted circulation through the reception, patient waiting and business areas.

The program solution was to reconfigure the clinic layout for improved operational flow, providing the patients a comfortable space away from the operatories and lab areas. Additionally, the design would give the client a unique identity and allow the building to become an icon along the busy street. Since the completion of the project, the number of patients and patient visits has increased by over 20%. The new layout establishes a north facing public entrance, allowing for a more efficient interior work flow for the client and staff.

The primary feature of the new design is a poured-in-place concrete screen wall at the re-established entry of the building creating an entry court that is shielded from the busy street. The entry court also becomes the back-drop for an abstract sculptural steel pipe screen and canopy which was inspired by both crooked and straight teeth. A new entry feature wall, reception desk and lobby establish the public spaces while the lab was relocated to the middle of the clinic near the operatories and hygienist room allowing for a much improved work flow and providing privacy for the patients. The refurbished interior and new built-in and modern furnishings create a relaxing environment for patients.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Fitzsimmons Architects
www.fitzsimmons-arch.com
 
ECOWAN