WAD 2014

WEDNESDAY 23 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
House of Justice & Police Station, Mestia, Georgia 
Thursday 19 Apr 2012
 
Off-piste civic design 
 
Photographers: Beka Pkhakadze, Jesko M. Johnsson-Zahn 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Jurgen Mayer architects finish two striking government buildings in Mestia, Georgia 


Jurgen Mayer Architects has recently completed a new House of Justice and a police station in the mountain village of Mestia, Georgia. The House of Justice serves as a two-storey civic centre for the town and is accompanied by a new police station. Both buildings have unusual designs with the House of Justice drawing its design influence from the surrounding Caucasian Mountains and the police station taking its influence from the medieval stone towers that are a regular and familiar sight around the village.

The Georgian government has commissioned several unusual pieces of architecture in the ski resort town of Mestia in recent years in the bid to promote the town as a tourist destination. These two recently completed buildings aim to improve the civic facilities of the mountain village whilst attracting interest through their architectural forms.

The House of Justice’s concrete form wraps around the two storey interior, and carefully frames views of the surrounding mountains, these large windows contain louvers that add to the aesthetic of the building and also add to the notion of framing the external views. The House of Justice sits Mestia's main public square and is the latest addition to an ensemble of new public buildings aimed at the regeneration of the plaza.

The police station is further into the old town of Mestia and sits next to the new city-hall. The building has unusually-shaped windows that run from the fifth storey down to the ground floor, allowing for large quantities of natural light to illuminate the space. The architect used a pre-fabricated and textured concrete on the building that combines its unusual form with the more traditional stone facade found on the older buildings.

These two buildings have been attracting a lot of attention because of the interesting design and medieval context. The architects have cleverly drawn influence from features of the village and landscape so that the impact of such unusual designs fit well into the townscape.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
J. MAYER H.Architects
www.jmayerh.de

More projects by this architect

VOLT Berlin

Pavilion for the City Jubilee

RKM 740

Court of Justice

The Court of Justice

More Projects

 
ECOWAN