THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Spiral, Malaysia 
Tuesday 17 Apr 2012
 
On an upward spiral... 
 
All photographs: Brett Boardman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

25/04/12 Greg, TelAviv
Beautiful and inspiring as this building is, how can it be built without a safety balustrade?
 

Editorial

Exclusive images of Malaysian Spiral shared with WAN by Marra + Yeh Architects 


Marra + Yeh Architects have shared these spectacular images of their latest project with WAN, a spiralling staircase for a three-storey house in Malaysia. Three generations of one family reside in The Leaf House, encased in lush foliage on a scenic landscaped plot. The architects were brought in to design a dynamic circulation system for the entire family, linking living areas on the ground floor with the individual apartments across the top two floors and took the initiative to encourage each generation to use the stairs rather than existing lift by offering a beautiful architectural alternative.

The curving, tapering form is entirely naturally ventilated and controls the daylight which illuminates the space through monsoon windows which also minimise heat gain. In order to construct such a challenging design, Marra + Yeh requested the help of skilled timber boat buildings in the local area who were suffering from a lack of work due to decreased demand for their trade.

The architects explain: “Every section of formwork has a complex geometry, curved, tapering, and with different radii for the inner and outer forms. Boat building traditions, where double curvatures are common, provided the opportunity to reinvent the application of craft. Each section of formwork was handmade and then assembled on site. Laser guides were used during construction to place each opening in relation to the steps as the correlation was crucial. Thus the Spiral is a combination of tradition and technology.”

Generous ceiling heights and open plan living areas define the main Leaf House and this is reflected in the twirling staircase. Its rustic finishes enliven what may have been a generic access space and offer an enjoyable volume for the residents. Encasing the coarse form is a luscious green landscape which creates a pleasant microclimate in the tropical region, lightening the load on the natural ventilation system.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Marra + Yeh Architects
www.marrayeh.com

More projects by this architect

Marra + Yeh Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site