WAD 2014

SATURDAY 23 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Enzo Ferrari Museum, Modena, Italy 
Tuesday 17 Apr 2012
 
From one artist to another 
 
Studio Cento29 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Flashy yellow Enzo Ferrari Museum completed to Jan Kaplicky's original plans 


In 2004 Future Systems won an international competition to design a new museum in Modena, Italy. Dedicated to motor racing legend and entrepreneur Enzo Ferrari (1898 - 1988), the museum comprises exhibition spaces within the early nineteenth century house where the motor racing giant was born and raised, and its adjoining workshop, as well as a separate, newly constructed exhibition building.

Following the death of Jan Kaplicky in 2009, the office of Future Systems was dissolved. Andrea Morgante, formerly of Future Systems and now director of Shiro Studio, was appointed to oversee the museum's completion and constructed the building to Kaplický's original design. The fully restored house and workshop provide additional exhibition space designed by Morgante.

The sculpted yellow aluminium roof with its ten incisions - intentionally analogous to those air intake vents on the bonnet of a car - allows for natural ventilation and day lighting, and both celebrates and expresses the aesthetic values of car design. With its 3,300 sq m of double-curved aluminium, the roof is the first application of aluminium in this way on such a large scale.

Kaplický wanted to create a sensitive dialogue between the two exhibition buildings that showed consideration for Ferrari’s early home and underscored the importance of the museum as a unified complex made up of several elements. The views out of the new exhibition building dramatically frame the house and workshop, while views from outside the house and workshop immediately reveal the function and content of the new exhibition building.

In the summer months a thermo-sensor activates the windows in the façade and roof allowing cool air to circulate. With 50% of the internal volume of the main exhibition building set below ground level, geothermal energy is used to heat and cool the building. It is the first museum building in Italy to use geothermal energy. The building also employs photovoltaic technology and water recycling systems.

The two-storey house and workshop built by Ferrari’s father in the 1830s has been completely refurbished. Later additions to the house and workshop have been removed and, with the exception of two internal bracing structures that have been inserted in accordance with Italian anti-seismic regulations to give structural rigidity, no alterations have been made.

The display system was conceived as a large-scale vertical book that allows the visitor to read the different chapters of Ferrari’s life through various media; a three-dimensional immersive biography. The system takes the form of a sinuous wall separated into pages, so that as visitors progress down the room, they are obliged to gradually discover each page and chapter in sequence.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Future Systems

More projects by this architect

The Czech National Library and Archive

The Czech National Library

377 Maserati Museum

 
Vola
ECOWAN