THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The SeaCity Museum, Southampton, United Kingdom 
Friday 13 Apr 2012
 
Fruits of the sea 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

SeaCity Museum opens at Southampton's Civic Centre 100 years from launch of Titanic 


Wilkinson Eyre Architects has unveiled images of Southampton City Council’s new SeaCity Museum opened on 10 April 2012, exactly a century after the RMS Titanic set sail from Southampton. The design for the £15m museum, which has refurbished and extended one of city’s most important civic buildings, will tell the largely untold and fascinating story of the crew on board the Titanic and the impact the sinking of the world’s most famous ship had on families in Southampton.

The Magistrates’ Court building forms part of a complex, collectively known as the Civic Centre, which was designed by E. Berry Webber and represents one of the most important 1930s buildings of its type in the south of England. On entering the building, visitors move into the foyer that provides orientation and connectivity between the two principal levels of the building and opens to the dramatic newly-refurbished Grand Hall.

The main entrance space provides access to the ground floor, where the ticketing, shop and cafe are located. This is adjoined by a triple height light well that has been formed by enclosing a former prisoners’ exercise yard. A continuous red oxide wall, which recalls the anti-foul paint of the Titanic, links the entrance space, light well and pavilion’s lobby, and has been designed to help visitors navigate the different spaces.

A bridge spans across the northern end of the light well, acting as a ‘gangway’ for visitors within the Titanic exhibition. Above the bridge, a roof light frames views of the clock tower; as the height from the light well to the tower is approximately the same height as the Titanic’s funnel, this design feature gives the impression of the scale of the ship.

A simple material palette of glass and reconstituted stone has been used to make sensitive, contemporary additions to the existing building, including glazed roof extensions and a new single storey pavilion connected to the northern façade of the existing building. The pavilion is linked to the Magistrates’ Court building via a glazed link, designed to act as an independent entrance into the extension if required.

The pavilion’s geometric design negotiates an irregular site where the ground rises two metres from south to north. As a result, the structure - which takes the form of three interlocking bays rising in parallel with the ground – corresponds to the surrounding buildings whilst making a bold architectural statement. The façades are formed of reconstituted stone precast panels and translucent, backlit reinforced glass panels, allowing for natural light to reach the interior spaces. The use of stone aggregate also ensures that the exterior of the pavilion is consistent with the architectural style of the Magistrates’ Court building.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Wilkinson Eyre Architects
www.wilkinsoneyre.com

More projects by this architect

10 Brock Street

Mary Rose Museum

Crown Sydney Hotel Resort

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay

The Crystal

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site