WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

House near Madrid, Madrid, Spain

Monday 18 Feb 2008
 

Iberian expressionism...

 
Images: A-cero Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A-cero architects supress "interference" to maintain clean lines 

The house is located on a 3.500 m2 plot presenting a light slope that is used by the access ramp to the garage. The floor plan has the form of a greek cross, and is delimited by the access pathway and the other properties on both of its sides.
The design of this 1,200 m2 compact single-family house is guided by two main concepts: a great functionality in the distribution of the interior spaces and their openness to the exterior to make the most of the views. Both ideas are also present in the interior design and in the selection of the construction materials.
Inside the house, the design follows a functional structure evolving around the hall stairs, a central design element that provokes a surprising visual and spatial effect. Another breathtaking space is the double height volume that contains the living room.
The façade’s geometrical configuration offers inclined walls with clean cuts. The two rectangular intersected bodies surround the cylinder containing the staircase that connects all the house’s areas.
The building is divided in three levels according to the program’s needs. The access is on the ground floor, where all the more public spaces are located: hall, living and dining rooms, office, TV room and kitchen. The living room occupies a double height space open to the exterior views through great glass panes. All the objects that could interfere with the contemplation of the views, like railings or walls, have been suppressed or replaced by transparent elements. The main entrance door is made of a 6 m high glass pane, letting the visitor perceive the interior of the house.
On a lower level are located the technical installation rooms, laundry, indoor swimming pool, games room, wine cellar, garage and a leisure area with a reading space, dining room and TV.
A staircase with glass railings and a glass corridor that goes through the double height space takes to a studio on the upper level overlooking the living room. Next to this area are the master bedroom, equipped with a walk-in closet and bathroom, and four more bedrooms with bathrooms, organized around a corridor covered with shelves.
The interior of the house follows the same colour scheme and predominance of natural materials. The floors are covered with ceramic tiles and wood on the upper level.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
A-cero
www.a-cero.com

More projects by this architect

Vivienda en Madrid

Dwelling in Avila

Memoria

Dwelling in Pozuelo de Alarcón

House 4

Torre Norte

A-cero Concrete House

Pozuelo de Alarcón

Modular House

House 108

house 147

La Romana residential estate

Cumayasa complex

Waterfront residential tower

Hotel & Spa

The Wave Tower

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site