THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Taylor Family Digital Library, Calgary, Canada 
Wednesday 04 Apr 2012
 
Meshed design 
 
Image Courtest of Kasian 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

University of Calgary opens new library 


The Taylor Family Digital Library is the newest addition to the University of Calgary campus. It houses over 9 million assets including 32,000 print monographs, over 1 million maps and aerial photographs, and 847,461 architectural drawings, amongst its wealth of resources. The innovative and sustainable educational center is incomparable to any other facility in North America and competes on a global scale in its support of research and learning.

Cambridge Architectural’s stainless steel mesh façade protects and shades these important documents and the building’s occupants, while giving the library a state-of-the-art aesthetic to match the innovative learning and research center.

Conceptualized by Kasian Architecture Interior Design and Planning, Inc., the 265,000 sq ft facility is a unique coupling of libraries, archives, art collections, and academic support services, and has become the centerpiece of the University of Calgary campus.

The project also meets LEED® Gold certification criteria. The mesh façade contributed to points in various areas including exterior solar shading credits providing optimized energy performance, daylighting and views credits, as well as the use of 100% recyclable materials.

“Kasian selected the stainless steel mesh used as a screening device on the exterior of the building for three primary reasons,” says Bill Chomik, the Principal Design Architect on the project. “Firstly, the mesh reduced the amount of solar gain into the Information Commons - a glass box intended to be the centerpiece of the library. Second, the mesh diminished glare, and thirdly, the screen leant an interesting and beautiful dimension to the architectural and aesthetic quality of the building.”

Using 5,630 sq ft of Cambridge’s flexible Mid-Balance weave, which features 52% open area, the solar shading is a self-tensioning system employing an Eclipse™ attachment, which hides the ends of the mesh in a tube, giving the shades a clean, modern look.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
Kasian
www.kasian.com

More projects by this architect

YVR-Airport Station

Calgary Courts Centre

Alberta Children's Hospital

BCIT Aerospace Technology Campus

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site